Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Дискриминация": Хаити осъди обвиненията на Тръмп срещу мигрантите

11 септември 2024, 22:30 часа • 1019 прочитания

Хаитянското правителство осъди „дискриминационните изявления“, направени в САЩ от републикански представители, включително Доналд Тръмп, че хаитянските мигранти в Охайо нападат кучета и котки, за да ги изядат.

„За съжаление, това не е първият случай, в който сънародници в чужбина стават жертва на кампании за дезинформация, заклеймяване и дехуманизиране, за да обслужват предизборни политически интереси“, подчерта Министерството за хаитяните, живеещи в чужбина, в изявление, цитирано от АФП.

Още: Лъжите на Тръмп в дебата: "Мигрантите ядат кучетата ни" и "Харис се срещнала с Путин преди войната"

Редица консервативни фигури, често близки до Доналд Тръмп, разпространяват отричаното от властите твърдение, че хаитяните без документи в Охайо убиват домашни любимци или патици в езерата, за да ги изядат. Твърди се, че това се е случило в Спрингфийлд, Охайо, но е официално отречено от полицията в града.

Това не попречи на кандидата на Републиканската партия да ги спомене пред десетки милиони телевизионни зрители по време на дебата между него и съперничката му от Демократическата партия Камала Харис, пише БГНЕС.

„В Спрингфийлд ядат кучета, хората, които идват (мигранти, бел. ред.), ядат котки. Те ядат домашните любимци на хората“, заяви бившият президент.

Още: "Дебатът Харис-Тръмп": Основни моменти и взаимни обвинения (ВИДЕА)

„Категорично отхвърляме тези забележки, които уронват достойнството на нашите сънародници и могат да застрашат живота им“, допълва хаитянското правителство.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес