Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демократите се надпреварват да подкрепят и да се молят за Тръмп

14 юли 2024, 03:50 часа • 3049 прочитания

Политическите реакции след стрелбата срещу Доналд Тръмп, при която той беше леко ранен, моментално заваляха. Най-гласовити и бързи се оказаха демократите - при това знакови лица: Опит за атентат: Стрелба срещу Доналд Тръмп (ВИДЕО)

Демократите с тотална подкрепа за Тръмп

"Бях информиран за стрелбата по време на митинга на Доналд Тръмп в Пенсилвания. Благодарен съм да чуя, че е в безопасност и е добре. Моля се за него и семейството му и за всички, които бяха на митинга, очакваме допълнителна информация. Джил и аз сме благодарни на "Сикрет сървис", че го отведоха на безопасно място. Няма място за такъв вид насилие в Америка. Трябва да се обединим като една нация, за да го осъдим" - това бяха първите думи на Джо Байдън, настоящият президент на САЩ и съперник на Тръмп за нов мандат в Белия дом. От щаба на кампанията му за преизбиране обявиха, че спират политическата реклама на настоящия президент по телевизията заради случилото се, предаде CNN.

Експрезидентът на САЩ Барак Обама, който като кандидат на демократите изкара втория си мандат като държавен глава на САЩ преди Тръмп да влезе в Белия дом, моментално влезе в тона на Байдън: "В нашата демокрация няма абсолютно никакво място за политическо насилие. Въпреки че все още не знаем какво точно се е случило, всички трябва да сме облекчени, че президентът Тръмп не е бил сериозно наранен и да използваме този момент, за да се ангажираме отново с категориите вежливост и уважение в нашата политика. Мишел (съпругата на Обама) и аз му пожелаваме бързо възстановяване".

Още: Илон Мъск дарил "значителна сума" за кампанията на Тръмп, твърди Bloomberg

Друг виден президент-демократ - Бил Клинтън, също реагира светкавично, с изявление в социалната мрежа "X": "Насилието няма място в Америка, особено в нашия политически процес. Хилъри (Хилъри Клинтън загуби като кандидат на демократите за президент срещу Тръмп на изборите през 2016 година) и аз сме благодарни, че президентът Тръмп е в безопасност, с разбито сърце сме за всички, засегнати от нападението на днешния митинг в Пенсилвания, и благодарим за бързите действия на американските тайни служби".

До нетолкова отдавна лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси също подкрепи Тръмп, също с изявление в "Х": "Като човек, чието семейство е било жертва на политическо насилие (съпругът на Пелоси беше пребит), знам от първа ръка, че политическото насилие от всякакъв вид няма място в нашето общество. Благодаря на Бог, че бившият президент Тръмп е в безопасност".

Предишният президент-републиканец, преди Тръмп да поеме поста - Джордж Буш-младши, определи случилото се като "страхлива атака срещу живота на Тръмп". От чужбина, реакции на благопожелания за Тръмп изказаха унгарският премиер Виктор Орбан (мислите ми и молитвите ми са за Тръмп в тези мрачни часове) и израелският му колега Бенямин Нетаняху. Интересното е, че почти всички изказали се обявяват как се молят за Тръмп, макар че няма информация той да е пострадал сериозно - напротив, и Байдън, и някои републиканци публично обявиха, че са получили информация, че Доналд Тръмп е добре.

Орбан и Тръмп обсъдиха възможностите за мир в Украйна (СНИМКА)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес