Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демократите с нова политическа победа над републиканците в Конгреса

14 февруари 2024, 16:02 часа • 2032 прочитания
Реклама

Демократът Том Суоци успя да спечели гласуването в трети окръг на щата Ню Йорк и да влезе в Камарата на представителите – долната камара на Конгреса. С неговото влизане крехкият аванс на републиканците в камарата става още по-крехък, само 5 гласа – 218 републиканци срещу 213 демократи.

Суоци вече обяви, че подкрепа помощния пакет за Украйна от малко над 60 млрд. долара.

Защо имаше гласуване?

Причината за гласуването за нов конгресмен е, че предишният – 35-годишният републиканец Джордж Сантос, беше изхвърлен от камарата. А това стана, защото се оказа, че Сантос брутално е лъгал каква е биографията му. Той влезе в Камарата на представителите като уж първият открито обявил, че е хомосексуален републиканец. Сантос твърдеше, че е син на емигранти от Бразилия, че има висше финансово образование и е работил в Goldman Sachs и Citirgoup. Оказа се, че това са лъжи – The New York Times ги разкри.

Още: С процедурни хватки: Демократите ще опитат да внесат за гласуване помощта за Украйна

Като конгресмен нито една резолюция или законопроект на Сантос не бяха приети – от общо 40, включително най-скандалният – Закон за психическата компетентност на изпълнителната власт тоест препратка към Джо Байдън.

Кевин Маккарти напуска Конгреса на САЩ

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес