Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българи в САЩ са обвинени за злоупотреба с лични данни на студенти

02 ноември 2021, 18:07 часа • 2017 прочитания

Двама българи са обвинени във финансови измами чрез злоупотреба с лични данни на стотици студенти, пътували до САЩ с визи за обучение и работа, съобщава "Дневник".

Според информацията в продължение на две години - от февруари 2019 г. до януари 2021 г. те са присвоявали пари или незаконно са използвали чужда самоличност за получаване на помощи заради пандемията.

Измамата е за над 530 хиляди долара, които с били разпределени в 68 банкови сметки в 16 банки, регистрирани на имената на 14 други личности. На сметките на тримата обвинени има други повече от 322 хиляди долара, идващи от възстановени данъчни плащания и т.нар. пакети за стимулиране, които плащаше предимно федералното правителство на САЩ.

Сайтът информира още, че задържаните са Иво Красимиров Иванов на 28 години, Тодор Милков Стоенчев на 54 години и Донна Каракацани на 48 години, като тя е съпруга на Стоенчев. Те са жители на Миртъл Бийч, щата Южна Каролина.

Те са разкрити от отдела за наказателни разследвания на данъчната служба на САЩ (IRS) и Службата на генералния инспектор на Държавния департамент. В операцията са помагали и българските органи на реда.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес