Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BBC: Пет въпроса към Тайните служби след стрелбата по Тръмп

15 юли 2024, 17:46 часа • 2438 прочитания

Възникнаха няколко основни въпроса, на които американските тайни служби трябва да отговорят след стрелбата по Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания, пише BBC в анализ по темата.

ФБР пое ролята на водещ разследващ инцидента, по време на който един човек беше убит, а други двама бяха тежко ранени - докато Тръмп беше ранен в ухото.

Докато САЩ изискват отговори, директорът на Тайните служби е призован да даде показания пред комисия на Камарата на представителите на САЩ на 22 юли, припомня изданието.

Ето някои от нещата, за които питат експертите по сигурността.

Защо покривът на стрелеца не е бил обезопасен предварително?

Остава неясно как заподозреният стрелец Томас Матю Крукс е получил достъп до покрив на сграда близо до митинга, който е на малко повече от 130 м (430 фута) от Тръмп.

Покривът е бил известна уязвимост преди събитието, според NBC News, който цитира два източника, запознати с операциите на Тайните служби.

„Някой трябваше да е на покрива или да обезопасява сградата, така че никой да не може да се качи на покрива“, цитира NBC един от източниците.

Още: Минути преди атентата: Поддръжник на Тръмп казал, че вижда стрелеца (ВИДЕО)

Освен въпроса за достъпа, се предполага, че линията на видимост от покрива до зоната на подиума на Тръмп е трябвало да бъде блокирана.

Това беше „един от най-основните елементи на сигурността на мястото, което е открито и да голяма степен неконтролирано“, коментира бившият заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, говорейки пред CNN.

Предадени ли са предупреждения за стрелеца?

Очевидец на стрелбата каза пред BBC, че той и други "ясно" са забелязали Крукс да пълзи по покрива с пушка. Те предупредили полицията, но заподозреният продължил да се движи няколко минути, преди да стреля и след това самият той да бъде застрелян, каза свидетелят.

Специалният агент на ФБР Кевин Роджек призна, че е било "изненадващо", че нападателят е успял да открие огън.

Шерифът на окръга потвърди, че Крукс е бил забелязан от местен полицай, който не успял да го спре навреме. Нещото, което остава неясно, е дали тази информация е достигнала до агентите около Тръмп: Минути преди атентата: Поддръжник на Тръмп казал, че вижда стрелеца (ВИДЕО)

Крукс вече е бил в радара на властите, според високопоставен служител на правоприлагащите органи. Те анонимно казаха на CNN, че според служителите  той се държал подозрително близо до магнитометрите за събития. 

Дали Тайните служби разчитаха твърде много на местната полиция?

Стрелецът е стрелял от това, което полицията описва като "вторичен кръг", който е патрулиран не от тайните служби, а от местни и държавни служители.

Бивш агент на Тайните служби каза, че този вид споразумение работи, само когато има ясен план какво да се прави, след като бъде забелязана опасност.

Още: Президенти на прицел: Дългата история на стрелбите в политиката на САЩ

„Когато разчитате на местните партньори от правоприлагащите органи, по-добре е внимателно да сте планирали и да им кажете какво очаквате да направят във връзка със заплаха“, каза Джонатан Вакроу пред Washington Post.

Шерифът на окръга призна, че е имало "провал", но каза, че няма нито една страна, която да бъде обвинена.

Беше ли подходящо осигурено събитието?

Бивш председател на Комитета за надзор на Камарата на представителите предположи, че Тайните служби са били „разположени твърде рехаво“, което усложнява проблема с местната полиция, която не би била „обучена“ да осигури подобно събитие.

Джейсън Чафец, който преди това е докладвал за провали на Тайните служби, каза пред Washington Post, че няма по-голям „профил на заплаха“ от този за Тръмп или президента Байдън, но това не е отразено в присъствието на сигурността в Пенсилвания.

Тайните служби отрекоха предположенията, че искането на екипа на Тръмп за увеличаване на персонала е било отхвърлено преди митинга.

Още: Тръмп с първи думи след опита да бъде убит

Но Post съобщи, че е видял размяна на съобщения, в която бивш офицер от тайните служби пита колеги как заподозреният е донесъл пистолет толкова близо до Тръмп. Съобщава се, че е получил отговора: „Ресурси“.

Беше ли Тръмп свален от сцената достатъчно бързо?

Агентите, които защитиха Тръмп, получиха похвали, включително от бившия агент Робърт Макдоналд, който каза, че са свършили „доста добра работа“, въпреки че няма точен „наръчник“ за това какво да се прави в такава ситуация.

Но също така беше зададен въпросът дали са били достатъчно бързи, за да откарат бившия президент в превозно средство.

Кадри от инцидента показват как те бързо образуват щит около него веднага след изстрелите, но след това изглежда спират, когато Тръмп моли да си събере обувките. Бившият президент продължава да размахва юмрук за поддръжниците си.

Още: Тръмп не го лови куршум: Митовете започнаха (ВИДЕО)

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес