Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън облекчава даването на гражданство на нелегални мигранти

19 юни 2024, 06:35 часа

Американският президент Джо Байдън обяви мерки за облекчаване на процедурите за предоставяне на гражданство на нелегални мигранти, които са сключили бракове с американски граждани, предаде БТА.

Реклама

Още: Столтенберг към Байдън: 23 членове на НАТО отделят 2% от БВП за отбрана

Байдън предприе този ход, който е безпрецедентен по мащабите си в съвременната история на САЩ, месеци преди президентските избори. Съперникът му републиканец в предизборната надпревара – Доналд Тръмп, от своя страна обеща, че ако застане начело на Белия дом, ще предприеме масови депортации на нелегални мигранти. 

Могат да се възползват 500 000 души, които живеят нелегално в САЩ

От новата програма на Байдън ще могат да се възползват около 500 000 души, които живеят нелегално в САЩ от поне 10 г. Право да получат гражданство ще имат и близо 50 000 деца и младежи, ненавършили пълнолетие. 

Планираната от Байдън програма за предоставянето на гражданство на нелегални мигранти, сключили бракове с американски граждани, обаче може да изрази по-ясно посланието на кампанията му, че подкрепя по-хуманна имиграционна система и да покаже по какво неговият подход се различава от този на съперника му Тръмп. 

САЩ вече предоставят възможност за получаване на гражданство на мигранти, които са сключили брак с американци и са влезли в страната законно с виза. 

Новата програма ще позволи на мигрантите, сключили бракове с американци, както и на техните деца, да кандидатстват за постоянно пребиваване, без да напускат САЩ. Ако получат зелена карта, те биха могли да кандидатстват и за американско гражданство. Лицата, които са смятани за заплаха за обществената сигурност или имат криминални регистрации, няма да могат да кандидатстват.

Още: Байдън няма да помилва сина си Хънтър за обвинението за притежание на оръжие

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес