Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американка откри най-старото писмо в бутилка в света

27 юли 2024, 18:37 часа • 2676 прочитания

Американка намери на брега бутилка със 148-годишно послание и предположи, че е най-старата в света, съобщава Philadelphia Inquirer.

Ейми Смит Мърфи се разхождала по плажа на Оушън Сити рано сутринта, когато във водата забелязала запушена зелена бутилка с лист хартия вътре. Жената занесла находката в къщата на майка си, за да я разгледа със семейството си. Племенниците на Мърфи успели да отворят бутилката с тирбушон и да извадят писмото от нея. Те обаче не могли да разберат написаното и се обърнали за помощ към експерт, служители на аукционна къща и потребители на Reddit.

В търсене на информация за автора, времето и съдържанието на съобщението, жената започва да изучава архивни вестници. Проучвайки колекционерски предмети, Мърфи установява, че намерената бутилка е произведена през 1870 г. Едната страна на листчето прилича на визитна картичка на компания, известна във Филаделфия през 19 век, предава БГНЕС.

Още: Откриха писмо в бутилка от 1886 г. под жп мост край Белово

Какво гласи съобщението?

След известно време Мърфи успяла да установи, че съобщението гласи следното: „Кораба Нептун край бреговете на Атлантик Сити. Ню Джърси. 6 август – 76 г.“ Мърфи е убедена, че „76“ е съкратено за годината, в която бутилката е хвърлена във водата - 1876 г. Тя се свърза с Книгата на рекордите на Гинес, за да запише това писмо в бутилка като най-старото, откривано някога. Сега за такова се смята за съобщение от 12 юни 1886 г., открито в Австралия през 2016 г.

Мърфи продължава да изследва историята на бутилката в TikTok. Последното й откритие е идентифицирането на вероятния автор на съобщението като капитан Самуел Гейл, който е построил „Нептун“ през 1874 г., според архивиран разказ във вестник.

По-рано беше съобщено, че край бреговете на Бостън, САЩ, е открита плаваща по вълните бутилка с послание, хвърлена в морето преди повече от 60 години. Оказа се, че такива съдове преди са били използвани за наблюдение на повърхностни течения.

Още: Писмо от "Титаник": Учените разкриха тайната на послание в бутилка

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес