Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война в Африка: Слухове за преврат в Конго, в Судан военните действия се ожесточават (ВИДЕО)

17 септември 2023, 23:20 часа • 6888 прочитания
Реклама

Слухове за преврат в още една африканска държава - Конго, обикалят социалните мрежи.

Информацията беше бързо отречена от конгоанския министър на съобщенията Тиери Мунгала, но дори факта, че се говори за преврат, е показателен за ситуацията в страната. Преди това изявление местни медии заговориха за подготвян преврат, като беше замесено името на началника на Президентската гвардия. Според съобщенията, конгоански военни почнали да превземат ключови сгради и места в столицата Бразавил.

Иначе официално президентът на Конго Денис Сасу-Нгесо вече е в Ню Йорк, за годишното заседание на Генералната асамблея на ООН. Там ще бъде и българският президент Румен Радев:

В Судан войната се разраства

Пламъци обхванаха суданската столица Хартум, а паравоенни сили нападнаха щаба на армията за втори пореден ден, като боевете продължават вече шести месец.

"В момента около щаба на армията се водят сблъсъци с различни видове оръжия", казаха свидетели пред АФП от Хартум, докато други съобщиха за боеве в град Ел-Обейд, на 350 км на юг.

Сраженията между редовната армия и военизираните Сили за бърза подкрепа се ожесточиха на 16 септември, в резултат на което няколко ключови сгради в центъра на Хартум бяха подпалени, посочва БГНЕС. В публикации в социалните мрежи, проверени от АФП, потребители споделят кадри на пламъци, включително в кулата на петролната компания "Голям Нил" - конусовидна сграда със стъклени фасади, превърнала се в емблема на града.

Откакто на 15 април избухна войната между началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и бившия му заместник, командира на РСФ Мохамед Хамдан Дагло, са убити близо 7500 души, според консервативна оценка на проекта Armed Conflict Location & Event Data.

По данни на ООН миналата седмица при въздушни удари по пазар в Майо са загинали най-малко 51 души, което е едно от най-смъртоносните единични нападения по време на войната.

Най-тежките прояви на насилие са съсредоточени в Хартум и западния регион на Дарфур, където етнически мотивираните нападения на РСФ и съюзническите милиции доведоха до подновяване на разследванията на Международния наказателен съд в Хага за евентуални военни престъпления. Сражения се водят и в южната част на Кордофан, където в неделя свидетели отново съобщиха за артилерийски обстрел между армията и РСФ в град Ел-Обейд.

ОЩЕ: Сблъсъците в Судан продължават: Въздушен удар в Хартум уби поне 20 цивилни

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес