Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В запечатана скална пукнатина: Откриха живи микроби на 2 милиарда години

08 октомври 2024, 23:00 часа • 875 прочитания

Находка на 2 милиарда години е открита в Южна Африка – и ако възрастта й не е достатъчно впечатляваща, тя също така е дом на микроби, които все още са живи и процъфтяват. Тези микроби са най-старите примери на живи организми, открити в древна скала.

„Не знаехме дали скалите на 2 милиарда години са обитаеми. Досега най-старата геоложка пласт, в която са открити живи микроорганизми, беше 100-милионна находка под океанското дъно, така че това е много вълнуващо откритие".

Това каза Йохей Судзуки от Токийския университет, водещ автор на изследване, представящо новото откритие.

„Чрез изследване на ДНК и геноми на подобни микроби, може да успеем да разберем еволюцията на много ранния живот на Земята“, посочи той.

Още: Изследване свидетелства в полза на съществуването на живот на Марс

Микробите са открити в запечатана пукнатина в древната скала, която е изкопана от Иганеозния комплекс Бушвелд в Южна Африка – скален масив, образуван, когато магмата бавно е охладена под повърхността на Земята.

Огромният комплекс заема площ, приблизително равна на Ирландия, и съдържа някои от най-богатите находища на руда на Земята, включително около 70 процента от добиваното платина в света. Той е останал относително непроменен от образуването си, предоставяйки идеални условия, при които древният микробен живот може да оцелее.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес