Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слонове и зебри: В Намибия разрешиха отстрела на стотици диви животни за храна за бедните

29 август 2024, 12:41 часа • 931 прочитания

Намибия утвърди план за отстрела на 723 диви животни, чието месо ще бъде използвано за поддържането на правителствената програма за помощ на пострадалите от силната суша, съобщиха от министерството на околната среда, горското стопанство и туризма.

Продават 170 слона, застрашени от бавна смърт

Планът

В плана са включени 30 хипопотама, 60 бивола, 50 импали, 100 сини гну, 300 зебри, 83 слона и100 антилопи.

Още: Проф. Рачев: Пишем история - това ще е най-топлото лято

Националните паркове

Животните ще бъдат взети от националните паркове, в които се "наблюдава устойчиво количество дивеч." Отстрелът ще се осъществи от професионални ловци, които имат договори с министерството и охраняваните територии в определени райони. 

Вече убиват

Специалистите вече са убили 157 животни, от които са взети 56,8 т месо, сочат официалните данни. 

Още: Доматите или лозята? Гърците скоро ще избират кое да поливат

Сушата

"Този отстрел може да помогне да се понижи отрицателното въздействие на сушата за запазването на дивите животни, както в нашите национални паркове, така и в общинските райони", се казва в изявление на министерството. От там отбелязват още, че това ще помогне да се съкрати числеността на дивите животни в някои паркове, където те са повече от пасбищата и водата.

Конфликти

От министерството на околната среда, горското стопанство и туризма на Намибиия допълват още, че в условията на силна суша се очаква ръст на конфликтите между хората и дивите животни. Според служителите във ведомството "отстрелът" е необходима мярка, тъй като месото на животните ще помогне да се подобри храненето на хората и ще спомогне за понижаването на нивото на бедността. Това от своя страна ще доведе до икономическа изгода за страната и повишаване на доходите - в това число и в сферата на туризма.

Още: Румъния разреши да се убиват повече мечки

Бедствието

По данни на ООН южната част на Африка преживява най-силната суша за последните десетилетия. През изминалия месец Намибия изчерпи 84% от своите продоволствени запаси. Скоро с проблеми с достъпа до продоволствия ще се сблъска почти половината население на страната, предаде Медуза.ио.

Разкриха мистерията на „кръговете на феите“ в Намибия

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес