Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С РПГ и дронове: Украински спецчасти избиват ЧВК Вагнер в Судан (ВИДЕА)

06 ноември 2023, 19:40 часа • 5962 прочитания
Реклама

Два видеоклипа, показващи операции на украински спецчасти срещу ЧВК Вагнер в Судан, публикува украинският ежедневник Kyiv Post. Видеата са получени от украински военен източник, който твърди, че в момента има украинска операция "за прочистване" на ЧВК Вагнер и суданските им помощници, както и агенти на руските специални служби в африканската държава.

Детайлите

Според информацията, видеата са заснети през последните 2 седмици в Судан и показват работата на спецчасти към Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР). Няма обаче независимо потвърждение къде точно.

Първото видео показва как въоръжени мъже, във военна екипировка, биват обстрелвани с РПГ. Ударите са нанесени в жилищни сгради - явно при тях има жертви сред въпросните войници. Кадрите са от нощни операции - снимано е с термовизионно оборудване:

Второто видео е на взривове в населено място, което буквално прилича на пример за гето. Изглежда взривовете са от дронове - вероятно с видеоуправление (FPV):

Украинското правителство нито официално е признало разполагането на полеви оператори в Судан, нито провеждането на операции, насочени срещу бойците на "Вагнер" в страната. През септември CNN съобщи за серия от удари с дронове, насочени към подкрепяните от "Вагнер" бунтовници близо до столицата на Судан, които носят почерка на украинските специални части - заради използваните FVP дронове: Украйна атакува Русия в Судан: Киев изглежда се прицели в ЧВК Вагнер в Африка (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес