Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата призова да се отхвърли насилието

15 септември 2012, 15:19 часа

Папа Бенедикт XVI, който е на посещение в Ливан, призова народите на Близкия изток да кажат "не" на насилието, да отхвърлят словесното и физическото насилие и да приемат плуралистичното общество.

Той говори в президентския дворец Баабда в Бейрут пред стотици представители на политическия, религиозния и културния елит на Ливан, както и пред водачите на мюсюлманските общности.

В момент, когато гражданска война раздира Сирия, а районът се тресе от гневни протести, съпроводени от насилие, срещу обидния за пророка Мохамед американски филм, папата говори за религиозните и социалните условия, които може да допринесат за установяване на мир в целия район.

Главата на римокатолическата църква посочи, че "словесното и физическото насилие е посегателство върху човешкото достойнство, както на автора, така и на жертвата", но не спомена пряко последните изблици на насилие около спорния филм.

Трябва да се каже не на насилието, да се признаят грешките, да се приемат извиненията и да се прости. Единствено дадената и приета прошка поставя трайните основи на помирението и мира. Едва тогава може да разцъфне разбирателството между културите и религиите, уважението без високомерие, подчерта Бенедикт XVI.

Той посочи за пример Ливан, където от векове съжителстват християнството и исляма дори и в едно и също семейство. След като това е възможно в едно семейство, защо да не стане в цялото общество? - запита папата.

Според него културните, социалните и религиозните различия трябва да доведат до нов тип братство... Плуралистичното общество е възможно при взаимно зачитане и непрекъснат диалог. А този диалог е възможен само ако се осъзнае, че съществуват общи ценности във всички големи култури, посочи папата.

Помолих Бог да ви благослови, да благослови Ливан и всички жители на района, където се родиха големи религии и благородни култури, заяви в заключение Бенедикт XVI.

Реклама

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес