Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отмъщение за избити "вагнеровци": Русия нанесла удар по туарегите в Мали с турски дрон?

02 септември 2024, 19:21 часа • 1989 прочитания

Москва е организирала "ответен удар" в Мали срещу семействата на туарегите, замесени в нападението срещу членове на ЧВК "Вагнер". Това твърди Bild. 21 души са загинали при атаката.

Още: Заради кървавата баня с ЧВК "Вагнер": Мали скъса отношенията си с Украйна

Безпилотен апарат е атакувал единствената аптека в Тинзватен. Когато жителите се събрали на мястото на нападението, последвал нов удар с дрон.

Още: Киев: Не сме замесени в инцидента с "Вагнер" в Мали, решението за скъсване на дипломатическите отношения е прибързано

Според информацията на немското издание, за удара е използван безпилотен турски Bayraktar TB-2. Разследване на Bild показва, че апаратът е изпратен от Буркина Фасо без знанието на Анкара.

Още: Туарегите преброиха колко вагнеровци избиха при засада в Мали (ВИДЕО)

Новата атака е пореден епизод в битката за власт в Мали, при която си разменят удари официалната власт, подкрепяна от ЧВК "Вагнер", и бунтовниците, съставени почти изцяло от туареги. При най-кръвопролитната атака в края на юли загинаха десетки вагнеровци. Нещо повече – част от наемниците бяха взети в плен. Тогава Русия обвини Украйна, че е помогнала за разгрома на групировката. Киев категорично отрече обвиненията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес