Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерите на БРИКС игнорираха Путин на срещата на върха: Кой какво каза (ВИДЕО)

23 август 2023, 15:34 часа • 15573 прочитания

Не за първи път руският диктатор Владимир Путин обвинява Запада за своето пълномащабно нахлуване в Украйна - направи го и сега, по време на речта си на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка. Нито един от останалие лидери обаче не подкрепи изрично изказванията му.

Издирваният от Международния наказателен съд президент обаче се включи с видеовръзка, защото домакините трябваше да го арестуват по заповед на Хага, ако бе пристигнал в страната. На срещата Москва е представлявана от външния министър Сергей Лавров.

При първата изява на Путин пред БРИКС вчера пък се появиха доста големи съмнения дали това не е негов двойник: С променен глас, търси часовника на другата си ръка: Любопитни моменти от видеоизявлението на Путин пред БРИКС (ВИДЕО)

Западът подпалил войната, смята Путин

Според руския диктатор "кризата" е започнала със смяната на правителството в Украйна през 2014 г. - Путин го нарича "държавен преврат". Тогава украинските граждани свалиха проруския президент Виктор Янукович, опитващ се да отдалечи Украйна от Европа. След смяната на правителството Русия незаконно анексира Крим, накара прокси сили да завземат части от източната част на Украйна и започна кървавата си пълномащабна инвазия през 2022 г.

Сега Путин твърди, че някои страни "насърчават колониализма", което е довело до "тежка криза" в Украйна. Той смята, че действията на Русия били в отговор на войната, "разпалена" от Запада. Коя точно е тази война - отговорът на диктатора е "Донбас". Той твърди още, че западните сили се опитват да "запазят хегемонията си в света".

Той каза, че действията на Русия в Украйна имат за цел да сложат "край на войната, която Западът отприщи срещу хората в Донбас". "Русия реши да подкрепи хората, които се борят за своята култура, за своите традиции, за своя език и за своето бъдеще", твърди Путин.

Още: БРИКС - колко успешен е този съюз?

Срещата на върха на БРИКС "защитава световния ред, основан на международното право и Хартата на ООН", и правото на хората на собствено развитие, каза още Владимир Путин, цитиран от BBC.

Той добави, че приоритет за БРИКС е създаването на нови, устойчиви и безопасни транспортни маршрути - например "коридора Север-Юг", който ще свърже руските пристанища с морските терминали в Персийския залив и Индийския океан. Той обсъди и "засиленото партньорство в областта на науката и иновациите, здравеопазването, образованието, развитието на хуманитарните връзки като цяло, културното и цивилизационното многообразие".

Си Дзинпин и Лула да Силва поискаха мир

Китайският президент започна своята реч с думите, че лидерите на БРИКС са се събрали в момент, в който светът е навлязъл в "нов период на сътресения и трансформация".

Голяма част от изявлението на Си Дзинпин беше посветена на мира и развитието, като той подчерта, че БРИКС трябва да "донесе на света повече сигурност, стабилност и положителна енергия".

Той говори за създаването на парк за наука и иновации от страна на Китай, както и за плановете за съвместна работа по иновации в областта на сателитните мрежи и изкуствения интелект.

Снимка: Getty Images

След това китайският президент премина към темата за сигурността. Той заяви, че "манталитетът на студената война все още преследва нашия свят", като призова членовете да се придържат към "мирното развитие".

Си Дзинпин завърши с една древна китайска поговорка: "Проектите на справедливостта надделяват и действията в полза на хората успяват".

Още: Русия вече е в разнобой и с Китай, и с БРИКС: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че Бразилия е готова да се присъедини към дипломатическите усилия за постигане на мир в Украйна.

Известно време той вече излага тезата, че светът ще се умори от войната и трябва тогава да се появи група от държави, които да са способни да разговарят и с Русия, и с Украйна.

Още: Разногласия и несигурност: Техният БРИКС може да се окаже нетраен

Индия отби политическите теми, пожела разширяване на БРИКС

Премиерът на Индия Нарендра Моди припомни постиженията на БРИКС, сред които е Новата банка за развитие. Според него тя играе важна роля за страните от Глобалния Юг.

Сътрудничеството в областта на космическото пространство е първото от предложенията на Моди, които БРИКС трябва да разгледа. Той предлага създаването на спътниково съзвездие на БРИКС и на "Консорциум за изследване на космическото пространство".

Още: "Чандраян-3": Ще поведе ли Индия в лунната надпревара? Гледайте на живо (ВИДЕО)

Другите предложения на Моди включват инвестиции в технологии за повишаване на образованието в страните от БРИКС, по-добро определяне на уменията, които всяка страна членка носи, централно хранилище на традиционни лекарства и сътрудничество за защита на големите котки.

"Ако имате нужда от повече гепарди, дошли сте в дома на гепардите", отвърна на последното южноафриканският президент Сирил Рамафоса, което предизвика смях в залата.

Накрая Моди заяви, че Индия напълно подкрепя разширяването на БРИКС. Над 40 страни искат да влязат в групата, ето кои: Разширяване на БРИКС ще има "глобални последици": Кой печели и кой губи?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес