Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: Суданските власти имат право да използват услугите на ЧВК "Вагнер”

25 април 2023, 22:50 часа • 3090 прочитания

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че суданското правителство има право да използва услугите на частната военна компания "Вагнер". Той заяви това на пресконференция в ООН.

CNN, съвместно с проекта All Eyes on Wagner, позовавайки се на сателитни снимки, съобщи, че PMC е доставила ракети на Силите за бързо реагиране (СБР) в Судан непосредствено преди изострянето на ситуацията в страната на 16 април. Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", отрича участието на ЧВК в конфликта в Судан. Той също така твърди, че неговите наемници не са в Судан повече от две години, предаде БГНЕС.

През 2021 г. САЩ и ЕС наложиха санкции срещу суданската компания Meroe Gold, която беше смятана за фирма "за прикриване на операциите" на ЧВК "Вагнер" в Судан.

През април в Судан започна въоръжена конфронтация между официалната армия и СБР, която трябваше да се обедини като част от споразумението за връщане на страната към гражданско управление. В сраженията са убити повече от 400 души. От полунощ на 24 април страните се споразумяха за 72-часово прекратяване на огъня.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес