Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красивите хора боледуват по-рядко

15 август 2014, 09:33 часа • 18770 прочитания

Има ли връзка между красотата на човека и честотата на боледуване? Странно, но има! Това са установили с изненада група американски изследователи, провели мащабно проучване на територията на САЩ.

Учените стигнали до извода, че привлекателните на външен вид хора боледуват много по-рядко, в сравнение с останалите.

При тях са много по-малки шансовете да се разболеят от астма, диабет и хипертония и изобщо да се стигне до проблеми със здравето на физическо и психическо ниво. Красивите хора като цяло се чувстват много по-здрави и по-рядко страдат от депресия и други психични разстройства.

До тези заключения специалистите стигнали, след като анализирали резултатите от изследване, проведено по инициатива на учени от университета Синсинати. В проучването участие взели 15 000 мъже и жени на възраст от 24 до 35 години, пише infosmi.net. Външността на доброволците била оценявана от другите участници в изследването, на които били показвани техни фотографии. Всички доброволци сами трябвало да споделят с учените колко често и от какво боледуват. Едновременно с това анкетираните предоставяли данни и за нивото на своето самочувствие и увереност.

Мъжете и жените били разделени на пет категории – много непривлекателни, непривлекателни, средни по красота, красиви и много красиви.

Всяко увеличение в „рейтинга“ на физическата привлекателност снижавало при мъжете с 13 процента вероятността от високо ниво на холестерол и с 20 процента риска от високо кръвно налягане. Вероятността от поява на депресия спадала с 15%, а опасността от синдром на дефицит на внимание и хиперактивност – с 23%.

При жените всяко „изкачване по стълбицата на красотата“ сваляло с 21% риска от хипертония, с 22% намалявало шансовете от развитието на диабет, с 12% - опасността от отключването на астма, със 17% – на депресия, и с 18% - синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност.

И мъжете, и жените, които били оценявани като много привлекателни, по-положително оценявали своето здраве и по-малко ползвали болнични поради заболяване.

Също така те имали много по-малко хронични болести и психични проблеми.

Според учените, тези резултати потвърждават теорията за това, че красотата е един от маркерите на здрави гени при човека.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес