Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янките влязоха в български цех, а грубите домакини не им благодариха за честта

01 юни 2021, 09:39 часа • 10613 прочитания

В края на миналата седмица гръмна новината, че американски войници нахлули въоръжени до зъби в цех до пловдивското село Чешнегирово и насочили автоматите към работниците с командата "Легни на земята!" Дотук добре. Натовските ни съюзници показват, че са в бойна готовност и добра кондиция. Грубите български домакини обаче, вместо да почерпят височайшите гости с бонбони и да се опитат да ги научат на занаят, се изплашили и дори подали оплакване.

Важно е да уточним две неща. Първото е, че американските военни са се поучили от грешката на френските си колеги от плевенското село Коиловци и са успели да изненадат българските си домакини. Припомням, че мистериозни чужденци, говорещи френски, бяха бити и простреляни от трима жители на плевенското село Коиловци, след като кацнаха с парашути в ливада с люцерна. Екшънът тогава се разиграл в нивата на братята Слави и Васко Цоневи, които в злополучната нощ отишли там с приятеля си, полицая Румен Цветанов, за да нагледат имота. Впоследствие се оказа, че това са били френски командоси.

Второто нещо е, че българите ставаме все по-гостоприемни. Вече не пляскаме нахълталите чуждестранни сили, а само се оплакваме от тях. Има прогрес! Такъв има и в мисленето на (уж) българските партии, които също копче не казаха за случилото се.

Все пак е станала грешка, нали... Без да искаш прескачаш оградата и влизаш въоръжен в частна фабрика. Вероятно в съседство е имало някой брадат радикален ислямист и затова са се объркали. Както в Ирак се объркаха горките и така и не намериха оръжия за масово поразяване, попаднало в ръцете на зловещ диктатор. Стават грешки.. Някои и до войни довeждат, но кой не греши, нали? Който е безгрешен, нека пръв хвърли камъка, пише в Библията.

Не бива да се спекулира, че братята американци са решили да се позабавляват. Но какво пък - принц Хари се хвалеше как е убивал хора в мисии в Афганистан, като е натискал спусъка скрит във вертолет и се е забавлявал като на видеоигра. Хората се забавляват по различни начини, можем ли да ги съдим...

Но тук изплува нетолерантната фигура на президента Радев, който отчете американските действия като недопустими. Не разбира тази държавна глава от съюзнически отношения... Нищо, сега другарите от ГЕРБ-СДС ще докладват отново в Брюксел и ще му издърпат ушите. Фрау Меркел ще обясни на прокремълския генерал, че не може така да се държи тон на Големия брат. Но иначе ще си се дострои "Северен поток 2". Понеже той е по-демократичен от Южния, но не повече от Турския, тъй де Балканския.

Скоро ще честваме 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, но да не забравим след малко повече от месец да отбележим и Деня на независимостта.

Автор: Тодор Беленски

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес