Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавни примери: Криворазбраният патриотизъм

04 март 2020, 09:39 часа • 8600 прочитания

Какво значи човек да е патриот? Да обича България. Така отговаряха в телевизионен ефир най-често обикновените хора, тръгнали към Шипка, за да почетат паметта на героите, заради които ни има днес.

И точно в този ден, признавам, таях малко надежда, че нашите политици и държавници няма да се излагат и поне веднъж ще пропуснат в думите си за 3 март задължителната подправка на политиканстването. Обаче не, направиха го – при това с голямо пресоляване на манджата.

Най-пръв сред първи беше президентът Румен Радев. Преди да застане пред Паметника на Шипка, той успя съвсем явно да внуши, че опасността от коронавируса е измислена и отмяната на официалното тържество на Шипка се прави нарочно. При това го стори на два пъти!

Браво, г-н президент! И на най-важните празници на първо място трябва да е политиката, рейтингът. Къде обаче бяха тези смели слова, когато хората хукнаха да купуват по магазините макарони, ориз, боб, леща и по стар обичай от онова, "хубавото" време – тоалетна хартия?

Нямам представа колко хора ще увлече Радев с такива изказвания – сигурно ще има, като нищо и много. Защото управлението на Бойко Борисов даде достатъчно причини и поводи за това. Но е много жалко точно на този празник такова държание – можеше дори на 2 март да излезе да говори как не трябва да има отмяна на празненствата на Шипка – не на самия празник.

На този фон прокуратурата направо изглежда скромна. Тя пусна поздрав за 3 март в youTube с "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Поп Партений е сочен за родоначалник на рода Гешеви, а главният прокурор на България се казва Иван Гешев, ако не знаете (бих казал има ли такива хора да не знаят кой и е главен прокурор, но всякакви хора има). Има настроение - първо за "аз", после и за "България" ...

Между другото, точно Румен Радев реши да не праща процедурата за избор на главен прокурор на Конституционния съд, защото счете, че щял да наруши Конституцията – обаче няма проблем да наруши препоръките на Националния щаб на коронавируса, явно не му вярва. Действията на президента много зависят от това кой е отсреща – за приказките ясно, че и те зависят, макар и в по-малка степен. Но приказките не греят.

В този ред на мисли и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева успя да даде принос – нямало да е до Радев на Шипка, но в София може. Така хем дава коз на Радев, че е прав, хем за пореден път не даде пример за обединение – дори когато отсреща има агресия, ти да протегнеш ръка.

Какво значи да си патриот? Да обичаш България. А как показваш, че обичаш България? Как показваш, че обичаш някой? Със сигурност с действия!

п.п. А за колкото и неща да има да бъде критикувано това правителство, не бива да бъде пропуснат успехът в преговорите за цената на руския газ за България. И да, това стана възможно благодарение на ЕС! Но не е лишено от логика и поне лекото съмнение - да видим първо подробностите по договора, че взеха да се появяват "коригиращи" изказвания. Но все пак има причина за "браво"!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес