Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дайте по едно виолончело на бременските музиканти от Разград - всички да видят как свирят

03 октомври 2024, 08:38 часа • 860 прочитания

Може и да не знаете, но културното и образователното министерство във всяко “раздаване” при съставянето на всяко коалиционно правителство се дават за баланс и компенсация. Тоест, ако имаш едно силно ведомство, работещо с много европари и опериращо със сериозно влияние след бизнеса, не ти дават още едно от същия вид, а някакво по-нефелно - разбирай култура или образование.

И слагат някой приемлив за обществото човек, да речем - популярен творец - за министър, а той после си бие в главата както своята собствена гилдия, така и останалите. Защото в културата, колкото и да не ви се вярва, си има пари. Макар българската държава да не може да я финансира в онази степен, в която го правят западноевропейските, все пак се раздават пари. Което неминуемо привлича мошеници от всякакъв калибър.

Още: МУЗИКАУТОР наблюдава с повишено внимание схемата с театъра в Разград

Скандалът с разградската филхармония сам по себе си е изумително събитие. Кой би предположил, че може да се реализира измамна схема точно в такава културна институция?

Напомня за една приказка, в която остарели и несправящи се със задълженията домашни животни, обречени по тази причина на гибел от стопаните си, решават да станат музиканти. Разбира се, те изобщо не стават такива, а по иновативен начин изгонват едни конвенционални разбойници от къщата, в която пируват, за да заемат техните места край трапезата.

Бременските музиканти в българския си вариант всъщност не са бременски и даже музиканти съвсем не са. Магаре, куче, котарак и петел все някак ще приемем, че могат да музицират. Но строители, готвачи и безработни във филхармония? И то не квартет, а десет квартета, защото 41 души са били назначени в началото на септември от директора на разградската филхармония Левон Манукян на трудови договори - поне според изнесената досега публично информация и намесилата се прокуратура.

Този диригент успешно би могъл да дирижира и други неща, ако вдигне мащаба - от магистрални проекти до южни потоци.

Още: Случаят с Левон Манукян: Фиктивни договори със "строители" и безработни и огромни суми, източени от министерството

Фалшивите музиканти получавали възнаграждения от десетки хиляди левове и така бил източен един почти цял милион, драги зрители. Това станало чрез дружество на един от обвиняемите, което е сключило договор с разградската филхармония за предоставяне на услуги, изготвяне на документи и неясно какви още безценни дейности. То заело още една капия, за всеки случай - Родопския театър в Смолян. Вече е ясно, че и там схемата е била същата.

И тук идва моментът, в който Остап Бендер трябва да отиде да се срамува в ъгъла с неговите около 400 сравнително честни начини за печелене на пари. Ударихме го в земята! Само за три дни, от 17 до 19 септември, на всеки от новоназначените културни служители са преведени възнаграждения в размер на около 25 000 лв. или общо 937 889 лева. След това парите били теглени от картите и давани на човек с прозвище, звучащо като солист в оркестър - Каратиста. Но дошъл Видовден и при едно такова предаване на пари веригата е разплетена.

Още: Диригентът Левон Манукян е пуснат под гаранция от 50 000 лв.

"Аз най-вече обвинявам контролните органи в Министерството на културата, които най-вероятно не са си свършили работата съвестно и докрай или са участвали с някакво тяхно знание", каза председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев.

"Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова", коментира министърът на културата Найден Тодоров.

Дайте им по едно виолончело на всички тези измамници, сложете им шестте сюити на Бах отпред и стриймвайте изпълнението, ще предложим ние. Видеото ще е хипер вайръл, а наказанието ще е обица на ухото за следващите псевдомузиканти, нестигнали до Бремен.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес