Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов и Пеевски: Гърнето и похлупакът май вече са всеки по пътя си

08 август 2024, 08:38 часа • 8502 прочитания

"Разбрахме вече, че може да има ДПС със и без Пеевски. Истинският въпрос е може ли да има ГЕРБ без Пеевски? Искаме да чуем мнението на ръководството на ГЕРБ по този въпрос - какво е тяхното отношение към Пеевски"?

Това изказване на Николай Денков остана някак встрани от вниманието, а то съдържа фундаментален въпрос - за симбиозата между Пеевски и Борисов. Изясняването му е основополагащо за нас като общество, защото става дума не просто за политици, а за едни по-особени политици.

Единият е санкциониран вече по Магнитски и отчаяно се бори да се легитимира като евроатлантик, а другият очевидно изчаква развитието на събитията, ако може нещата да се развият без него и ако може, да не го питат за крепящото го години наред ДПС, че там нещата са сложни. Сложното е, че са прости.

Още: Денков: Истинският въпрос днес е може ли да има ГЕРБ без Пеевски

Борисов твърдо е решил да е пас по въпросите, свързани с Пеевски. Това може да има две обяснения.

Едното е, че не иска да се конфронтира с него, защото вероятно е уязвим. Двамата можеха да си бъдат чудесен тандем, ако не им беше провалена играта от останалите участници - къде от неумение, къде от чиста глупост. Но резултатът все пак не е крайно лош - беше им отнета възможността за пореден път да управляват държавата чрез своите проксита, при това - напълно легитимно.

Второто обяснение за мълчанието на Борисов е, че може би нещо е намислил. Някакъв вариант, при който хем да остане Пеевски сам срещу съдбата си, хем Борисов да няма пряко видимо участие.

Още: Пеевски обвини президента, че бави служебния кабинет, за да сложи хора на Копринков (ВИДЕО)

Факт е, че Пеевски напада Радев с повод и без повод. Факт е, че ако не броим дребните спречквания, Борисов е в добри отношения с президента или поне се старае да изглеждат такива. Факт е, че и Радев отдавна спря да критикува Борисов и ГЕРБ. Тоест, Борисов клони повече към президента в очертаващата се нова ос на противопоставяне Пеевски-Радев.

Това вероятно по някакъв начин кореспондира със яростно запенените изявления на Пеевски, че "Киро, Асен и Ники-Мики му целунаха обратно пръстена на кръстника". Има връзка и с упоритото му неглижиране на фигурата на държавния глава, когото нарича "Мистър Кеш".

Разбира се, за да не личи толкова явно накъде клонят политическите му предпочитания, лидерът на ГЕРБ от време на време се прави на самотен бегач или обяснява как всички са срещу него.

Още: Главчев: Ако Радев ми предложи да съм пак служебен премиер, ще приема

"Пеевски, Костадинов, Денков са едно, те вчера ни демонстрираха мнозинство", каза Борисов в парламента, когато се създаде та парламентарна комисия за кмета на Доспат от ГЕРБ - Елин Радев. "Откога парламентът се занимава с кметовете", попита тогава той.

Но е публична тайна, че Радев избра за служебен премиер неговия човек Главчев, а не някой друг от "домовата книга". Това само по себе си говори достатъчно ясно за стратегически съюз между двамата с цел изолирането на Пеевски и минимизиране на влиянието му.

Тоест, Борисов и Пеевски, които бяха като гърнето, дето се търкулило и си намерило похлупака, вече са в различни приказки. Всеки - по пътя си. Симбиозата между двамата изглежда напълно провалена.

Разбира се, може и да е напълно случайно, че ДПС се разцепи, докато Главчев е начело на държавата.

Може, ама надали.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес