Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биометрична система разпознава хора по миризмата

11 февруари 2014, 09:37 часа • 19563 прочитания

Съществуват различни системи за биоидентификация – по пръстови отпечатъци, зеницата на окото, сканиране на кръвоносните съдове на ръката и др. Разработената от група испански специалисти система обаче е базирана на съвсем различна идея. Учените са заложили на специфична особеност на човешкото тяло – притежаването на строго индивидуална за всекиго миризма.

Създадената от специалистите технология за биометрична идентификация позволява човек да бъде разпознат единствено по миризмата на неговото тяло.

Според учените от Мадридския политехнически университет всеки човек има присъща само на него миризма, която позволява да бъде идентифициран в група хора с точност до 85 процента. Тази технология подобрява възможността за биоидентификация, без да се налага използването на други, по-специфични процедури, като сканиране на пръстовите отпечатъци например.

Идеята за разпознаване на човек по телесната миризма не е нова, но за пръв път се създава апаратура, базирана на нея. Този метод се използва от години при издирването и идентифицирането на заподозрени, престъпници, изчезнали хора и др. с помощта на полицейски кучета.

Това е първата система за биометрична идентификация, способна да открива хората по миризмата им със същата точност, с каквато го правят специално обучените кучета, коментират авторите на идеята.

За създаването на технологията учените използвали знанията и уменията на специалисти от компанията Ilí Sistemas. За да докажат, че системата работи с висока точност, учените провели изследване с участието на 13 доброволци.

Изследователите обаче уточняват, че трябва да се има предвид, че индивидуалната миризма на всекиго се променя в определени периоди от живота по различни причини. Например – прием на лекарства, промяна в храненето, при определени заболявания и дори при смяната на настроението. Учените обаче не коментират влияе ли употребата на различни парфюми, дезодоранти и миещи препарати на точността на разпознаване.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес