Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бедний, бедний Феномене, защо не остана в младежкото НДСВ

25 юли 2024, 08:38 часа • 52072 прочитания

Ако се беше свързал с младежкото, а после със зрялото и накрая със сенилното НДСВ, Феноменчо би имал съвсем друга съдба. Но не - писано му било да иде в ДПС, че там най-добре знаят как се дои държавата и как се раздават порции. Дали лондонските батковци го напъдиха още тогава или просто сам се е натиснал за Сараите, вече няма значение. Явно в ДПС е имало хранителна среда за феноменалните му дарования.

Каквото и да върти и да суче Пеевски, видът му е на запъхтяна стринка, прецакана с рестото, а движенията - на крайно изнервен диригент. Истеричните му включвания издават паника. И изобщо няма да задаваме въпроса от какво е породена тя - достатъчно ясно е.

Още: Гюнер Тахир: Пеевски и хората му ще бъдат принудени да напуснат ДПС

Първо - избори идат и ДПС-тата ще ги броим наесен. С лобистите за размагнитването напредъкът е нулев, а събитията в Щатите не предвещават добър за него самия развой.

Той е и доста ядосан от мига, в който разбра, че не му минава номерът за експертно или каквото и да е там правителство, чиито конци да дърпа той.

Още: Развръзка: Доган поиска оставките на Пеевски и близкото му обкръжение, видя опит за преврат

Но най-много го газира свързването на неговото име със събарянето на КТБ. И с основание. Това е тема, която само в мечтите му е вече затворена. По нея тепърва ще се говори и ще се търси отговорност. Активите на банката, както и свързаните с нея компании, станаха обект на нечуван грабеж и няма как това да се забрави или страницата да се обърне поради давност. И ако няма все още сериозно развитие, то е просто защото прокуратура и съд са в твърде топла прегръдка с Успелия млад мъж. Топла и вероятно задушаваща, поне за тях.

И тъй като в тази афера единствената незамесена поради по-късното си възникване политическа сила е ПП-ДБ, атаките му са прицелени именно към нея. Говори за тях като за най-корупционната коалиция, което е смешно. Че и Радев е на мушката - странно защо. Сещам се само за едно обяснение - когато атакуваш нещо едромащабно, имаш шанс името ти да стои в едно изречение, че и в едно заглавие, с неговото.

Още: Пеевски си изпуска нервите: Обиди към ПП-ДБ, заплахи към Румен Радев (ВИДЕО*)

Колко време управляваха ПП-ДБ? Съизмеримо с трите мандата на Борисов, къде би следвало да се търси корупция в по-големи мащаби? Има ли в ПП-ДБ санкциониран за корупция по особено големи размери? Не. Има твърде близо до Доган. И той, разбира се, реагира с хирургическа интервенция. Никой не иска Магнитски в гащите.

Прав е Николай Денков, като обяснява поведението на Пеевски с казуса КТБ: "Интересно е защо Пеевски заедно с ГЕРБ провалиха заседанието на комисията в момента, в който се появи информация, която свързва името на Пеевски с фалита на КТБ. Пеевски се опитва да отклони вниманието от истинския му проблем. Моят призив към него е да се яви в комисията, да разкаже и да видим неговата версия. Тогава ще видим кой какво има да крие".

Още: Илиян Василев: Пеевски иска да си отмъсти на всеки, който счита за виновен за текущото си положение - намагнитен и изоставен

Мдааа. От едната страна - чака те комисия за Нотариуса и Петьо Еврото в сегашния парламент, колкото и кратко време да му остава. От друга - чакат те и избори, за които си си отворил поне четири фронта.

От трета - има едни хора, дето държат едни документи, така както ти държиш разни неща за други хора. Та тези, с папките, не са решили, не са те бастисали. Примери - бол.

Та има защо да е нервно Момчето-което-си-отива. За щяло и нещяло вика: "Няма да го позволя". Ами недей. Нещата вече са доста по-различни и промените се случват без нечие позволение. И колкото и да искаш да си го върнеш сега на харвардските батковци заради наритването от лондонските навремето, тази кауза е пердута.

Дошъл бил баш сега моментът да прати сигнал в прокуратурата. Че кой избира тези моменти? Да имаш данни за престъпление и да ги укриваш месеци наред не те ли прави съучастник? 

Моментът обаче съвпада с публикуването на поредния годишен доклад на Европейската комисия, в който се посочва, че у нас няма напредък в борбата с корупцията по високите етажи. Е как ще има? Цял един висок етаж седи на първия ред в парламента. Как се бори корупция при така позиционирани сили?

Още: Екзекуторът Пеевски срещу символа Доган - 0:1

Но все пак има и забавна страна тази истерична ситуация. Феноменът явно е разпоредил на троловете си да пишат насам-натам по форуми и социални медии, че той вече е американски човек. Да, откакто го изджасаха със санкции, направо си е вече правнук на Джордж Вашингтон.

На приказките и заплахите му вече никой не вярва. Надул е сирената точно като един потъващ Фенотитаник. Надвиква се сам със себе си, подмята разни пудели и пачки, само и само да насочи вниманието към нещо друго.

Но КТБ е като пушката на сцената - щом е там, значи до края на представлението ще гръмне. Със сигурност.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес