Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изложба за Лорка ще има световна премиера в София

04 април 2012, 07:48 часа • 2233 прочитания

Изложбата "Пощенска география". Картичките на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос ще има световна премиера на 4 април в Институт Сервантес-София. Институтът посвещава 2012 г. на големия испански поет и драматург Федерико Гарсия Лорка - ключова фигура в испанския и европейския авангард, а експозицията е сред водещите събития в програмата "Всичко за Лорка", съобщиха инициаторите. Колекцията е уникално историческо сведение за епохата и за живота на Федерико Гарсия Лорка.

Във време, когато пощенските картички са били използвани всекидневно като основен начин за общуване, тази кореспонденция разкрива важни подробности от живота на двете семейства. В нея са включени и картички до Салвадор Дали. Сбирката представя и как е бил изобразяван светът върху пощенски картички в продължение на 50 години. България е първата страна в света, в която изложбата ще бъде представена. Българската публика ще може да я посети от 4 април до 20 май. След това колекцията ще отпътува за Ню Йорк. В програмата "Всичко за Лорка" са и други изложби, прожекции на документални филми, драматургични четения, театрални постановки и още прояви, с които Институт Сервантес ще доближи българската публика до творчеството на знаменития испанец. Близък приятел и съратник на Луис Бунюел и Салвадор Дали, Гарсия Лорка е от "поколението 1927 г.", свързано със сюрреализма и с постоянното лирическо обновление на авангарда. В ранните етапи от творчеството си част от групата са били и Пабло Неруда, Висенте Уидобро, Хорхе Луис Борхес, припомнят организаторите.

Лорка е най-четеният испански поет на всички времена. Оставил е значителна следа в почти всички изкуства от епохата - музика, драматургия, поезия, изящни изкуства. Той формулира термина дуенде като емоция, изразителност и автентичност на фламенко изпълненията. Произведенията му са преведени на десетки езици.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес