Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истинската Франция се завърна! "Петлите" хвръкнаха високо над хондураските балтии - 3:0

15 юни 2014, 23:52 часа • 12972 прочитания

Франция се завърна! "Петлите" спечелиха първия си мач от 20-ото световно първенство - срещу Хондурас с 3:0. По този начин европейският тим си спомни какво е успех, след срамния Мондиал преди 4 г. в ЮАР, където отпадна в групите с едва една точка. Нещо повече - днес французите показаха едно от най-впечатляващите представяния от всички отбори дотук в Бразилия. И въпреки посредствения съперник, качеството на играта им си струва да се отбележи. Хондурас пък се представи като един от най-антипатичните тимове до този момент. Северноамериканците сякаш бяха излезли на терена за да покажат арсенала си от балтии и е чудо, че Франция се размина без тежко контузен играч.

Дидие Дешан заложи на много свеж тим, пълен млади, остри и идейни футболисти. Атаката водеше Карим Бензема, подпомаган от Матьо Валбуена и Антоан Гризман. В халфовата линия място намериха Пол Погба, Блейс Матуиди и Йоан Кабай.

Двубоят започна с технически гаф от страна на домакините, след като не чухме двата химна. 49 000 зрители видяха опознавателни първи минути, в които Франция опипваше почвата около вратата на Хондурас. Северноамериканският тим се бе наредил пред своята врата и се опитваше основно да руши играта на французите.
 
Нестандартните играчи на Франция обаче започнаха да намират пролуки. В 15-ата минута Матьо Валбуена центрира отдясно, топката стигна до Матуйди, който стреля, но вратарят Ваядарес успя да я избие в гредата.

Франция играеше разнообразно и редуваше атака след атака пред Ваядарес. Антоан Гризман също уцели гредата след удар в глава в 23-ата минута. Централният нападател Бензема на свой ред пропусна след като прати топката над вратата с глава.

Първият сигнали за предстоящата груба игра дойде в 26-ата минута, когато жълти картони за спречване получиха Уилсън Паласиос и Пол Погба.

В 43-ата минута дойде ключовият момент в мача. Паласиос избута в гръб Погба в наказателното поле и главният съдия правилно отсъди дузпа и показа втори жълт картон на Паласиос. С изпълнението се нагърби Карим Бензема и не сгреши - 1:0.

Веднага след началото на второто полувреме Франция удвои. Карим Бензема отправи хубав удар с левия крак, топката се удари в лявата греда, след това в тялото на вратаря Ваядарес, разходи се около голлинията и вратаря я изби. Дойде моментът новата технология на ФИФА, която показва дали има гол в такива ситуации, да дебютира. И тя отсъди попадение, въпреки протестите на играчите на Хондурас и най-вече селекционера Луис Суарез. Повторенията показаха, че действително по скоро гол имаше.

Ситуацията изнерви мача и символичните гости наблегнаха на твърдите влизания. Това принуди Дидие Дешан да извади от игра Пол Погба за да го съхрани. По-късно това се случи и с Йоан Кабай. Два тежки удара отнесе Патрис Евра, но за щастие се отърва от сериозна контузия.

В 55-ата минута вратарят Ваядарес спря Карим Бензема за втория му гол в мача. В 64-ата Блейс Матуйди завърши прекрасна атака на Франция с удар, който мина на сантиметри от дясната греда.

Касапите от Хондурас продължава с безумните си влизания и мачът заприлича повече на корида. Ако можеше в този момент Дидие Дешан щеше да извади от игра всичките си играчи, за да ги предпази от контузии.

Срещу красивата игра на "петлите" обаче нямаше как да се противодейства и в 72-ата минута резултатът стана 3:0. Пряк-свободен удар отдясно доведе до разбъркване в наказателното поле, топката стигна до Бензема и той с мощен удар вкара втория си гол в мача.

На другата врата Уго Лорис нямаше абсолютно никаква работа и през целия мач така и не бе затруднен.

Не се усети и липсата на Франк Рибери, но това до голяма степен се дължи на класата на противника.

Въпреки комфортния аванс Франция продължаваше да атакува за кеф на зрителите. Играчите на Дешан показаха стабилна игра в защита, мощна халфова линия и изключително раздвижено нападение. По този начин си заслужиха първите три точки на този Мондиал и оглавиха група E. Вторият мач на французите ще е доста по-сериозен - битка срещу Швейцария за първото място в групата.


СТАТИСТИКА:

Мач от група Е на Мондиала

ФРАНЦИЯ - ХОНДУРАС 3:0

1:0 Бензема 45-д.
2:0 Ноел Ваядарес 48-авт.
3:0 Бензема 73

ФРАНЦИЯ: Лорис, Евра, Варан, Сако, Дебюши, Кабай (65 Мавуба), Погба (57 Сисоко), Валбуена (78 Жиру), Матуйди, Гризман, Бензема
СЕЛЕКЦИОНЕР: Дидие Дешан

ХОНДУРАС: Ваядарес, Фигероа, Бернардес (46 Чавес), Емилио, Уилсън Паласиос, Бенгтсон (46 Оскар Гарсия), Костли, Еспиноса, Нахар (58 Кларос), Гаридо, Бекелес
СЕЛЕКЦИОНЕР: Луис Суарез

Главен съдия: Сандро Ричи
Жълти картони: Евра, Погба, Кабай (Ф) ; Паласиос, Гарсия, Гаридо (Х)
Червен картон: Паласиос (Х)

Стадион
: Ещадио Бейра Рио, Порто Алегре

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес