Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дават €30 000 на Богдан Дочев, за да разкаже за Божията ръка

04 юни 2014, 11:01 часа • 18223 прочитания

България не е на световно първенство, но медиите в Бразилия са готови на всичко, за да си осигурят интервю с един 78-годишен българин. Името му е Богдан Дочев, бивш международен рефер, участвал на две световни първенства.

Интересът към него не е случаен. Дочев е първият човек, който вижда с абсолютна сигурност най-голямата измама в историята на футбола - гола с ръка на Диего Марадона срещу Англия на мондиала в Мексико през 1986 г.

Дочев е страничен съдия на скандалния четвъртфинал, игран на стадион "Ацтека" на 23 юни преди 28 години.

"От голяма бразилска медия се опитаха да намерят Богдан Дочев за интервю и помолиха за съдействие Иван Вуцов, за когото се знае, че е близък с много хора в българския футбол" - разказа пред "България Днес" Боре Александров, бивш шеф на съдийската комисия в БФС. - Бяхме заедно с Вуцата и той ме помоли аз да говоря с бразилците. Опитах се да им съдействам, но не можах да помогна. Богдан изчезна, не контактува с почти никого. Знае се, че живее в едно пернишко село, но нищо повече. След историята с Марадона сякаш се скри. Особено през последните години. Преди това от време на време някой чуваше нещо за него или го засичаше случайно."

Дочев със сигурност може да спечели много пари от своята история, към която огромен интерес проявяват и богатите английски таблоиди. Медии от Европа и Южна Америка са склонни да му платят между 20 000 и 30 000 евро, показва проучване на "България Днес". Но Дочев не се вълнува от това. За последен път говори с журналист преди четири години по време на световното в ЮАР, когато Марадона е треньор на Аржентина.

"Видях как стана всичко - разказва Богдан Дочев. - Имах отлична видимост към ситуацията. Този гол никога нямаше да бъде признат, ако главният съдия, тунизиецът Бенасьор, се беше допитал до мен. Бенасьор беше изостанал чак на центъра на терена.

Оттам няма как да види какво се случва. За мен той не беше готов да свири мач на такова ниво. Марадона бе с гръб към него и съдията не виждаше нищо. След като набута топката с ръка във вратата на Шилтън, аржентинецът продължи да разиграва цирк. Затича се с всичка сила към флагчето за ъглов удар. Там започна да се радва и да поздравява публиката. Бенасьор направо посочи центъра. Той е човекът, който взима крайното решение. Тогава инструкциите на ФИФА бяха категорични. Страничният съдия има право да отсъжда само засади, ъглови удари и тъчове. Може да консултира главния съдия, но единствено в случай че той го попита. А мен никой не ме попита. Тунизиецът призна гола на Марадона, без дори да ме погледне. Между нас нямаше комуникация. Не може арбитър, който свири в слаби първенства, изведнъж да излезе на такъв форум. За мен е загадка защо на такива хора се поверяват двубои като Аржентина и Англия. Бенасьор знаеше само родния си френски език. Аз говоря немски и испански. Но щяхме да се разберем, ако ми беше поискал мнението."

Въпреки че от гола, за който самият Марадона твърди, че е вкаран с Божията ръка, са минали години, темата съвсем не е приключила. В Бразилия са готови на всичко, за да унизят още веднъж големия си съперник Аржентина в дните преди Световното. А какъв по-добър начин от това за пореден път да докажат, че втората им световна титла е спечелена с измама? Това със сигурност ще внесе напрежение в лагера на "гаучосите", които и без това страдат от лошата форма на голямата си звезда Лео Меси. Битката за трофея отново се води на всички фронтове...

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес