Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зузана Чапутова стана президент на Словакия

31 март 2019, 08:57 часа • 2495 прочитания

Зузана Чапутова, адвокат от град Пезинок (Западна Словакия), 45-годишна, бе избрана за държавен глава след втория тур на президентските избори, проведени в събота, предава TACC, цитирани от "Фокус".

Тя ще стане петият президент на Словакия, след като страната получи независимост през 1993 г. и ще бъде първата жена в историята, която ще ръководи републиката.

Нейните президентски задължения ще бъдат прехвърлени от сегашния държавен глава Андрей Кискa на 15 юни.

Съперникът Чапутова, който изразява либерални възгледи във втория кръг на президентските избори, беше Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз, чиято кандидатура беше активно насърчавана от управляващата партия Словакия, „Социалдемокрация“.

Подкрепата, която гласоподавателите предоставиха на все още малко известен адвокат, която се интересува предимно от местната и регионалната политика, показва сериозен спад в авторитета на социалдемократите сред словаците.

Поражението на Шефчович ще се отрази негативно на рейтинг на управляващата партия и може значително да отслаби позицията й на националната политическа сцена.

Чапутова бе подкрепен от 58,4% от избирателите, участвали в гласуването на втория тур на изборите. Шефчович събра 41,6% от гласовете. Тя поведе в повечето избирателни райони. Жителите на Братислава и района на Братислава (73,74%) гласуваха за нея особено масово.

"1 055 118 избиратели гласуваха за Чапутова, а 751 924 гласоподаватели гласуваха за Шефчович", каза източник от Държавната избирателна комисия предТАСС.

Избирателната активност е 41,8% от 4 450 000 избиратели в републиката, която има население от 5 455 087 граждани. Показателят за активността е най-нисък в цялата история на преките президентски избори, които се провеждат в републиката на всеки пет години.

 

Превод и редакция: Юлиян Марков

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес