Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американското разузнаване обвини Русия и Иран в намеса в президентските избори

16 март 2021, 22:20 часа

Русия и Иран са се намесили в изборите за президент в САЩ. Това становище се съдържа в доклад, публикуван днес от кабинета на Националния съвет за националното разузнаване, пише ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Реклама

Според документа руското ръководство разрешава и извършва "операции, целящи да очернят кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия, както и да подкрепят бившия президент Тръмп, подкопавайки общественото доверие в изборния процес и изостряйки социално- политическо разделение в САЩ. За разлика от 2016 г., ние не регистрирахме преки акции на Русия в киберпространството, за да получи достъп до инфраструктурата за провеждане на избори“, отбелязват авторите на доклада. Преди това Русия многократно отхвърли на високо ниво заключенията на Вашингтон относно участието на Москва в намесата в американските избирателни процеси.

В доклада се казва още, че Иран е направил опити да повлияе на резултата от изборите, опитвайки се да попречи на Тръмп да ги спечели. "Вярваме, че Иран също е провеждал многостранна прикрита кампания, целяща да подкопае перспективите на бившия президент Доналд Тръмп за преизбиране, намалявайки общественото доверие в изборния процес и американските институции, пораждайки разделение и изостряйки социалното напрежение в САЩ преди изборите", се казва в документа

"Ние вярваме, че Китай не е направил никакви усилия да се намесва в президентските избори в САЩ и е обмислял възможността да предприеме действия, но не е положил усилия да повлияе на резултата. Ние даваме тази оценка с висока степен на сигурност. Китай се стреми към стабилност в отношенията си със САЩ и не смята изборът през ноември за полезен за Пекин, доколкото рискува "да бъде хванат да се меси" в американския изборен процес. Китай изхожда от предпоставката, че неговите „традиционни инструменти за влияние” главно целенасочени икономически мерки и лобиране ще бъдат достатъчни, за да постигнат целта да повлияят на формирането на американската политика спрямо Пекин, независимо кой печели президентските избори в САЩ”, се казва още в документа.

Докладът е изготвен от Националния съвет за разузнаване на САЩ, като е огласена само декласифицираната му версия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес