Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалният "Чичо Цено" и ГЕРБ няма да бъдат в новия общински съвет в Борован

24 юни 2024, 13:46 часа
Реклама

В града на скандалния "Чичо Цено" - Борован отново "Възраждане" ще има най-много съветници в Общинския съвет.

Реклама

Това става ясно от публикуваните резултати от от Общинската избирателна комисия след проведените частични местни избори в община Борован. Според данните проруската партия получава седем мандата, четири мандата ще са за ДПС и с по един – коалиция „БСП за България“ и „Български гласъ“. От шестте формации, включили се в надпреварата, мандати не взимат от ГЕРБ и „Български възход“.

„Възраждане“ доминираше и на редовните местни избори 2023 г., следвана от местна коалиция „Съюз на демократичните сили“, в която влизаха седем формации, включително и ДПС.

Още: Данни: Сгрешените изборни протоколи и дефектиралите машини - докъде е ЦИК

Стигна се и до куриозна ситуация, след като в ОИК изтеглиха жребий при обявяването на резултатите за общински съветници. С хвърляне на монета беше определена последователността, при която двама от кандидатите с равен брой преференции бяха вписани в списъка с резултатите на второ и трето място. В крайна сметка и двамата влизат в новия местен парламент, защото листата им получава най-голяма подкрепа.

До частичните местни избори се стигна след като Върховният административен съд отмени решение на Административен съд - Враца и обяви за недействителен избора на общински съветници в общината. В мотивите на ВАС се посочваше, че изборът в една от избирателните секции в село Малорад е изцяло опорочен, заради установеното чрез видеонаблюдение манипулиране на вече направения от избирателите вот. Случаят стана известен като "Чичо Цено", а самият той не участваше в изборите.

Жителите на община Борован още недоумяват видеозаписа, в който се чу и видя как се подправят бюлетини в полза на трима души – "баче Цено, Боби и Мартин". Припомнете си цялата история ТУК

Още: Симпатизанти и членове на комисия стигнаха до бой в Борован, полицията се намеси

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес