Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Николов и олимпийските игри: Спомени от миналото и поглед към бъдещето

07 август 2024, 11:53 часа • 1021 прочитания

Олимпийските игри са позната сцена за бившия ни волейболен национал Владимир Николов. Като един от лидерите, той води отбора на Игрите в Лондон 2012, когато Бълагрия завърши на четвъртата позиция. 4 години преди това е част от състава и в Пекин. Днес, в разгара на Олимпийските игри в Париж, макар и без българско участие във волейбола, Николов говори пред Gong.bg за онези славни дни.

Поглед назад с Владимир Николов

"Класирането за Олимпийските игри в Пекин беше един от най-големите ни резултати, които постигнахме с националния отбор, защото станахме трети на Световна купа, което носеше и олимпийска квота. И това е един от турнирите, които са останали в съзнанието ми като най-големите успехи с националния отбор", си спомня той за Игрите през 2008 година.

Владимир Николов

В китайската столица родните волейболисти стигат до 1/4-финалите, където отпадат от Русия. 46-годишният Николов си спомня за атмосферата в отбора: "В Пекин беше изключително трудно, имахме много проблеми вътре в отбора. И въпреки това, в четвъртфинала срещу Русия поведохме с 1:0 гейма, водихме и във втория гейм, станаха според мен някои съдийски неточности, които ни разколебаха, дадоха самочувствие на руснаците. После логичното стана, те бяха по-добър отбор от нас, победиха ни. Но да кажем, че може би до средата на втория гейм, си мислехме, че имаме шанс. Оказа се, че не е така.“

Липсата на умения попречила на България за медал на Игрите в Лондон

В Лондон през 2012 година, в отсъствието на ключови фигури като Матей Казийски и Андрей Жеков, тимът ни завърши на престижната 4-та позиция.

"В Лондон липсата на достатъчно умения или липсата на тези двама състезатели, които вие споменахте, може би не достигнаха. Ние отидохме с млад отбор, с няколко абсолютни дебютанти. За Георги Братоев това беше първо лято като титулярен разпределител на България, същото може да се каже и за Тодор Скримов, за Цецо Соколов, който беше играл епизодично. Тези три момчета на Игрите направиха нещо фантастично. Но, може би с малко повече опит в решителните мачове за медали, щяхме да имаме повече шансове", споделя още Владимир Николов.

Фамилия "Николов" не спира да радва българския волейбол

Александър Николов

Владимир Николов остави своя отпечатък в българския волейбол, а сега по неговите стъпки вървят синовете му, които вече правят силно впечатление на волейболните специалисти с умения и качества. Като всеки баща той се радва на успехите им в юношеските първенства, но се надява да ги види на най-голямата международна сцена с родната фланелка.

ОЩЕ: Казийски наистина е бил близо до завръщане в националния, каза защо е отказал

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес