Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смъртоносният наркотик фентанил: Сто пъти по-мощен от морфина

12 юли 2024, 08:15 часа • 2781 прочитания

Бездомници и накозависими, които спят или са потънали в унес от опиатите, населяват малкия парк зад централната гара в Хамбург. Много от тях посещават разположения наблизо „Drob Inn“ - специален офис за оказване на помощ на наркозависими. В него има и помещения, в които те могат безнаказано да ползват наркотици – има чисти спринцовки, но и хора, които оказват социална помощ и правят консултации, разказва АРД.

Първи случаи в Германия

В Хамбург и на още 17 подобни места Германската организация в помощ на болните от СПИН е извършила проверки на наличния хероин, за да установи до каква степен в Германия вече се е разпространил фентанилът. И действително - в периода между март и август 2023 в седем от проверените градове е бил открит фентанил, добавен към хероина. Позитивни тестове са били направени в Хамбург, Дюселдорф, Мюнстер, Берлин, Франкфурт на Майн, Хановер и Вупертал.

Още: Близо половината от италианските младежи употребяват наркотици

Предполага се, че в бъдеще те ще станат още повече, казва Холгер Вихт от Германската организация в помощ на болните от СПИН. А това е проблем, тъй като фентанилът е смъртоносен дори и в малки количества. Поради това много бързо може да се стигне до предозиране.

Скрити рискове

От няколко години броят на загиналите от употреба на наркотици отново расте, отбелязва АРД. През 2022 година жертвите на синтетични опиоиди в Германия са били 83. До предозиране често се стига тогава, когато потребителят не знае, че хероинът е бил примесен с фентанил, или пък ако пълнежът в таблетките не е разпределен равномерно.

Фентанилът доскоро бе познат в Германия основно като обезболяващо средство. Той се използва във вид на пластир в палиативната медицина например при туморни заболявания – когато другите медикаменти вече не помагат. Синтетичният опиоид потиска болките и успокоява.

Още: Американците все по-често умират от свръхдоза фентанил

Неговият ефект е пет пъти по-силен от този на хероина и сто пъти по-мощен от този на морфина. Дори два милиграма могат да бъдат смъртоносни. Затова дозировките в чистата му форма трябва да се правят само от професионалисти, казва пред АРД експертът по зависимостите Инго Шефер. Той посочва, че абстиненцията води до силни мускулни болки, поради което поражда силна физическа зависимост от нови дози.

Доставки за Европа по пощата

Смята се, че производството на фентанил е лесно, тъй като основните съставки могат да се поръчат незаконно в интернет – предимно от Китай. Но много от субстанциите могат да се добият и законно, понеже се използват за производството на легални продукти. В социалните мрежи могат да се намерят дори обяви на китайски търговци, които твърдят, че доставят съответните основни съставки.

Картели от Мексико също се занимават с търговията и износа на синтетични опиоиди за Европа, пише АРД. Тъй като количествата, необходими за достигането на опиянение, са минимални, дрогата може сравнително лесно да се пренася, включително и да се изпраща по пощата.

Още: Синовете на Ел Чапо забраниха производството на фентанил от картела Синалоа

Ръстът в потреблението на фентанил може да се дължи и на наложената от талибаните в Афганистан забрана за отглеждане на опиумен мак. Данните сочат, че през 2023 година отглеждането и износът на опиумен мак от страната са намалели с 95%. Това води до недостиг на хероин на черния пазар, а фентанилът, чието производство е евтино, навярно вече запълва тази празнота.

Разликите в САЩ и в Германия

В САЩ синтетичните опиоиди отдавна вече предизвикват сериозна криза, отбелязва АРД. Там проблемът с дрогата засяга най-вече младите хора, а предозирането е най-честата причина за смърт във възрастовата група между 19 и 45 години. В социалните мрежи много младежи разказват за своята зависимост от фентанила – това била „най-лошата дрога“, която някога са приемали. Родителите публикуват траурни видеа със снимки на загиналите си деца.

В Германия ситуацията все пак е съвсем различна, казва експертът по зависимостите Шефер пред АРД. Той обяснява, че в САЩ в продължение на десетилетия препарати като „Оксикодон“ са били предписвани без ограничения при най-различни болки. Поради това много пациенти са развили зависимост и са били принудени да се обърнат към черния пазар.

Още: Фентанил в детската градина: Полицията в Ню Йорк разследва смъртта на дете

"Трябва да бъдем подготвени"

От Германската организация в помощ на болните от СПИН също не смятат, че синтетичният фентанил ще се разпространи по сходен начин в Германия. „Въпреки това трябва да бъдем подготвени“, казва Холгер Вихт. Един от начините е да се осигурят по-големи количества „Налоксон“ – спешен медикамент под формата на спрей за нос, който може да предотврати спирането на дихателната дейност при предозиране с фентанил.

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес