Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гласовете" на обществото

10 юни 2014, 09:57 часа • 33831 прочитания

След европейските избори вълненията относно политиката и ситуацията в Българията се покачват, вместо малко да затихнат. Причината е ясна на всички – дори разкрачен, Сергей Станишев я кара като комунист на разпит.

Логично коментарите в медиите са много, но се въртят около две-три основни теми – да има ли задължително гласуване, какво става с „Южен поток” и какво се случва със задкулисието в страната. Определено обаче много от големите медии, които формират и общественото мнение, правят мечешка услуга на обществото. И причината е в хората, които канят да анализират важни теми.

Какво търсят в големите медии лица като шефа на „Медиана” Кольо Колев, като Мишо Шамара, като „вечният” протестиращ от февруари 2013 година Дончо Дудев? Как може да се търси мнение за обществените нагласи от човек като Колев, който даде възможно най-грешните прогнози преди изборите и то умишлено? Престъпник спрямо народа, така го нарече моята колежка Десислава Любомирова в свой коментар за свършеното от социолозите преди евроизборите. Да търсиш мнение от Колев е все едно на самоубиец да даваш заредена пушка.

Кой е Мишо Шамара, че да се изкарва на голяма екран да обяснява геополитическите процеси? Човекът, който по времето на ГЕРБ имаше едно поведение спрямо Бойко Борисов, а сега счита, че без Станишев и БСП България нямало да я има? България я е имало дори след цар Иван Шишман и е успяла да не изчезне от картата на светата, така че ще преживеем и Станишев – даже много бързо. Шамара да си гледа музиката, клиповете, това, в което е силен, а не да се държи като човек, на който са му вкарали бърза серия от шамари в главата.

Кой е Дончо Дудев и какъв е, че коментира като експерт задължителното гласуване? Изглежда симпатично момче, но когато заподхвърля предложения като да няма бариера за влизане в парламента и нещо симпатичността му олеква. Като няма бариера, кой ще влиза в тоя парламент – и без това в момента сульо и пульо е там, да добавим вече и всички мунчовци ли?

Когато експертни въпроси се коментират от хора без експертиза, тогава се тръгва надолу. И в парламента се появяват калинки, бръмбари, буболечки и какво ли още не. Затова е добре и медиите да се сещат по-често за стимулирането на мозъчната дейност, отколкото за затъпяването. Майтапът и хуморът са хубави неща, но до време. Защото щом Кольо Колев и Шамара стават гласа на цели съсловия, съсловията също се променят като „гласовете им”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес