Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Видин се надяват на индексация по изпълнявани проекти

20 октомври 2022, 15:11 часа • 1391 прочитания

Общинският съвет на Видин подкрепи предложение за поемане на общински дълг за финансиране на изпълнявани от общината проекти. Един от тях е „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., който има голям обществен отзвук, съобщиха от местната администрация.

На поставен въпрос дали при изпълнението на проекта ще се актуализират цените на извършваните дейности и дали това ще се отрази на работата по проекта кметът д-р Цветан Ценков каза: „Аз като кмет съм много заинтересован Министерският съвет да вземе такова решение и Министерството на регионалното развитие да го изпълни. Изпитваме огромни затруднения, включително с проекта за енергийна ефективност на сградата на Общинската администрация“.

Д-р Цанков обясни, че даже ще се заложат собствени средства, за да се преместят информационният център и касите за плащане на данъци на партерния етаж на общинската сграда, за да бъде по-лесен достъпът за гражданите.

„Аз се надявам правителството наистина да оцени инфлационните процеси, да се разбере, че цените на строителните материали са в пъти скочили и всички фирми също изпитват затруднения и ни притискат като община. Може да се наложи отново да пускаме процедурите и да избираме нови изпълнители. Полагаме много усилия да се справим с всички обекти, които общината трябва да довърши догодина. Но това решение е на Министерски съвет, ние като община нямаме резерв“, уточни градоначалникът.

На вчерашното си заседание местният парламент на Видин прие редица важни документи, които касаят бъдещото развитие на общината. Те са свързани с възможността за постъпване на повече приходи от предлаганите услуги, съобразно реалната социално-икономическа обстановка.

Общинските съветници одобриха план-сметката за извършване на дейностите по събиране, транспортиране, третиране на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване през 2023 г. Одобрен е размерът на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на физически и юридически лица, промяна в наредбата за определяне размера на местните данъци в община Видин, нова наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

В мотивите за нова наредба се отбелязва, че тя се предлага с цел спазване на законовите изисквания и даване възможност на общинската администрация да работи в съответствие с действащите подзаконови актове и минимизиране възможността от правен вакуум.

Посочва се също, че последните промени на цените на техническите услуги са извършени с решение на ОбС – Видин, преди повече от 10 години. За този период минималната работна заплата се е увеличила три пъти.

Основен фактор при определянето на цените на административните услуги, предоставяни от всяка община, е и времето положен труд на служителите.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес