Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видин организира второ издание на фестивала за опера и балет

22 юни 2018, 16:40 часа • 2278 прочитания

От 3 до 6 август във Видин ще се проведе втори летен сезон на операта, оперетата и балета „Баба Вида“. Това бе съобщено на съвместна пресконференция, която се проведе в Регионалния пресклуб на БТА. В нея участваха кметът на Община Видин Огнян Ценков и секретарят на Общината Иванела Андреева, директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов, директорът на Държавна опера Русе Иван Кюркчиев и директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев.

Огнян Ценков благодари на директорите на двете опери, че са се отзовали да се включат в сезона, съвместно с Видинската симфониета. Той обяви, че в програмата са предвидени детски представления, дори за най-малките - „До ре ми в пелени“ (за деца от 1 до 3 години) и „Музичко“ (за деца над 3 години), като те ще са безплатни. „Това е един подарък от нашите гости, които ще организират фестивала. За сцена ще изберем подходящи места в Крайдунавския парк“ – каза кметът. Старозагорската опера ще представи „Травиата“ от Джузепе Верди, а Русенската – оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и балета „Спящата красавица“ по музика на Чайковски.

Сцената за тези спектакли ще бъде изградена на площад „Бдинци“, а трибуните ще могат да поберат 1000 зрители. Цената на билетите ще е 10, 20 и 30 лв. „Считаме, че това ще бъде един жест към нашата публика и към нашите съграждани, за да могат да се насладят на оперната музика и на балетното изкуство“ – заяви Ценков.

Огнян Драганов и Иван Кюркчиев благодариха сърдечно на Община Видин и лично на нейния кмет, че продължават традицията от миналата година и предоставят сцена и възможност на културните институти да работят и представят своята продукция. Те изразиха увереността си, че с подготвяната от тях програма ща зарадват видинската публика. По време на фестивала Симфониета – Видин ще акомпанира хора и солистите. Нейният директор Мирослав Кръстев също благодари за отправената покана да участва във второто издание и подчерта, че видинският оркестър има опит и традиции по отношение представянето на музикално-сценични произведения, както и за възможността да покаже своята творческа дейност в по-различна светлина.

Кметът на Общината коментира, че решението да се организира второ издание на оперния фестивал е съобразено с желанието на видинските граждани и на базата на успеха, който е постигнат миналото лято по време на първия сезон. Той каза, че идеята е сътрудничеството с двете държавни опери в Стара Загора и Русе да бъде дълготрайно. А спектаклите да се изнасят на открито, пред културно-исторически забележителности и в сградата на Синагогата, която ще бъде възстановена в бъдеще като културен център.

Очаква се афишите с програмата на общата продукция на трите културни института да станат готови до седмица, информира секретарят на Общината Иванела Андреева. Билети ще могат да се закупуват на касите на Симфониетата и на Драматичния театър, както и на открито на различни места в града. Намерението е да се договори продажба на билети и чрез Изипей. Ще бъде оповестен телефонен номер, на който всеки гражданин ще може да получи допълнителна информация за фестивала.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес