Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видин изпрати тържествено Випуск 2021 (СНИМКИ)

14 май 2021, 18:19 часа • 9488 прочитания

За 440 зрелостници в Община Видин днес удари последният звънец. Всички училища изпратиха тържествено своите абитуриенти.

Кметът на Общината д-р Цветан Ценков бе гост в ППМГ „Екзарх Антим I“, където своето обучение успешно завършват 75 ученици от три паралелки. Той поднесе поздравителен адрес на директора на гимназията Румяна Петрова и приветства дванадесетокласниците. Кметът отбеляза, че учениците имат възможността да се учат в една обновена среда, изградена в рамките на проект на Община Видин за модернизиране на образователната инфраструктура, реализиран по Оперативна програма „Региони в растеж“.

„Вие сте много по-добри, по-креативни и ще бъдете много по-успешни от нас. Никога не забравяйте – вие живеете в едно от най-прекрасните места в света – България е земен рай. Искам да запомните една максима, която ме е ръководила винаги: „Животът е борба и всичко друго е лъжа! Никой няма да ви помогне, ако вие сами не следвате мечтите си“ – с тези думи видинският кмет се обърна към младите хора.

Директорът на ППМГ „Екзарх Антим I“ връчи грамоти и плакети на зрелостници за постижения в учебния процес, за принос в издигане престижа на гимназията и за успехи в областта на спорта. Първа получи наградата си Анна-Мария Дамянова от 12 „в“ клас, която е единственият представител от Област Видин на националната олимпиада по български език и литература. Учениците от Випуск 2021 успешно се представят на областни и национални състезания и олимпиади, като през миналата и през тази учебна година са извоювани призови места и на националните олимпиади по биология и химия, физика, математика, философия, история, география  и др. Отлично е представянето в международното състезание  "Математика без граници", в състезания по информационни технологии и роботика.

Сред випускниците има и изявени спортисти като Мила Илиева, член на отбора на гимназията, извоювал 6-то място на Световните ученически игри по волейбол за девойки през 2019 г. в Хърватия, като Йоана Георгиева - абсолютна републиканска шампионка от 2016 г. до 2020 г. на едноместен каяк, участник в две европейски и две световни първенства по кану-каяк, спортист на годината на Видин през 2018 г. Класните ръководители на трите завършващи паралелки също бяха наградени. В знак на уважение и благодарност почетен плакет на гимназията получи и кметът на Общината.

По-късно д-р Ценков присъства на тържеството за изпращане на абитуриентите в Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“. Там бе посрещнат от директора Евлогия Манджукова, която изрази радостта си от факта, че той е първият кмет, уважил подобно тържество в тяхното училище. Зрелостниците тук са 74 души, от три паралелки. Д-р Цветан Ценков благодари на ръководството за поканата и се обърна към абитуриентите: „Аз имам една мечта – вие никога да не забравяте, че сте се родили и отраснали в едно от най-прекрасните места не само в България. Вървейки в нашия старопрестолен град, вие стъпвате върху история. Надявам се съвместно и с училището по туризъм да развием един туристически продукт и най-накрая Видин да се възползва от всички свои дадености. Защото част от бъдещето на нашия достолепен Видин минава през туризма“. Кметът пожела здраве и късмет на младите хора и на техните семейства и попътен вятър в живота.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова бе гост на изпращането на Випуск 2021 г. на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. На тържеството присъства и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.

Борисова приветства дванадесетокласниците по случай празничния момент, символизиращ преминаването им към зрелостта. „Сигурна съм, скъпи абитуриенти, че всички вие сте получили отлично образование тук, във вашата гимназия, което ще ви предостави много и различни възможности, така че успешно да преминете през житейските изпити, които ви очакват. Изключително ми е приятно от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и лично от мое име да ви пожелая силен старт в живота. Представяйте достойно себе си и Видин, за да можем ние – вашите близки, родители и съграждани, да се гордеем истински с вас“, каза Борисова и връчи поздравителен адрес на директора на гимназията Любомир Георгиев.

По традиция на изпращането на всеки випуск ръководството на ГПЧЕ и училищното настоятелство награждават учениците с най-високи постижения през учебната година. Заместник-кметът на Видин имаше удоволствието да връчи почетни плакети на пет възпитанички на английската гимназия – Зорница Мартинова, Анита Ангелова, Благовеста Светлинова, Калина Пламенова и Даяна Цветомирова. Борисова поздрави девойките за постигнатите успехи. И изказа специална признателност към Зорница и Анита, благодарение на които видинчани и гостите на нашия град имаха възможност да се забавляват на фестивала Spring Spirit Fest, който изпълни крепостта „Баба Вида“ с пролетно настроение и бе част от програмата на Община Видин за Великденските празници.

На тържеството за седма поредна година бе присъдено и най-високото отличие – наградата „Криле“. Тази година тя стана притежание на Мария Владиславова Вълчева от 12 „в“ клас.  Лидия Каменова, председател на училищното настоятелство, връчи на дванадесетокласничката статуетката, изработена от видинския скулптор Светлин Николаев.

Особено емоционално премина сбогуването с Випуск 2021 на Средно училище „Цар Симеон Велики“. Празникът там уважи заместник-кметът на Общината по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева. Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции, поздрави абитуриентите, които тази година завършват Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Секретарят на Общината Валери Димитров бе гост на тържеството в Средно училище „Петко Рачов Славейков“.

Поздравителни адреси от името на кмета на Видин бяха изпратени до всички учебни заведения, които днес се разделят със своите зрелостници.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес