Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Видин: Променяме цялостната визия на старопрестолния ни град, хората го заслужават (ВИДЕО)

20 юли 2021, 18:05 часа • 2626 прочитания

Д-р Цветан Ценков изрази своята убеденост, че Общината се развива все по-добре, по време на пресконференция, на която присъстваха още председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, ръководители на предприятия и отдели в общинската администрация и др. Те отговаряха на въпроси на медиите по актуални теми, свързани както с обществено-политическия живот, така и с конкретните дейности, които се реализират в Община Видин.

Журналистите искаха да чуят позицията на видинския кмет относно проведените избори за Народно събрание на 11 юли. „Аз лично се радвам, че нямаше никакъв натиск, никакъв корпоративен вот. Призовавал съм моите колеги всеки да гласува за която политическа партия иска, но по никакъв начин да не упражняват влияние върху подчинените си. Преди получавах упреци, че съм от ГЕРБ, сега чувам, че съм от ДПС. Това, което искам да заявя в личен план на нашите съграждани е, че съм членувал само в една политическа партия – НДСВ. Кметът е кмет на всички. Радвам се, че имаме едно много добро мнозинство в лицето на ГЕРБ-СДС и на още две формации в Общинския съвет. Смятам, че Общината се движи в правилната посока и се надявам четиримата избрани народни представители от нашия район да помагат в нейните усилия да променя град Видин и да го създава като едно по-добро място за живеене и бъдещ индустриален и културен център“ – каза д-р Ценков.

На въпрос, свързан с изказването на народния представител Росица Кирова, което се тиражира във фейсбук пространството и в някои медии, той отговори: „Мога да кажа само едно – аз съм пълнолетен и няма човек нито в тая държава, нито в света, който да ми каже на мен и на когото и да било какви са неговите политически убеждения. Дори съм, меко казано, леко объркан, обиден. Как съм подкрепил аз ДПС?! Значи, в една ситуация аз съм примерно от ГЕРБ, в друга – от ДПС, в трета – сигурно съм от БСП. Не искам да коментирам думите на г-жа Кирова, те вероятно са плод на емоция“. Кметът допълни, че през политическата си кариера е работил с представители на различни партии и има много приятели сред всички тях. „Не искам да влизам в темата кой какво е казал. По-важното е, че българското общество наистина трябва да се обедини върху национални каузи, за да живеем по-добре. Например какво ще правим с транспортните коридори и докога България ще стои без транспортна връзка по Дунава? През Асоциацията на дунавските общини ще се опитам да упражня натиск върху бъдещото правителство и върху Министерството на транспорта да се възстанови водната връзка.“ Той изрази надеждата си, че до един месец ще бъде изградено правителство, за да може и общините да работят спокойно.

Генади Велков също коментира резултатите от изборите, като изрази одобрение от постигнатия резултат на ГЕРБ-СДС. „Що се отнася до мандата, който получи ДПС, не виждам нищо изненадващо, защото те са правили мандати и с много по-малко гласове. Хубавото е, че всички избрани от Видин народни представители са опитни и доста добри в своята област и се надявам тези хора достатъчно добре да защитят интересите на Община Видин и на Област Видин“ – каза председателят на Общинския съвет.

Представителите на медиите поставиха редица конкретни въпроси, свързани с дейности по благоустрояване, асфалтиране на улици, проекти, които се осъществяват в момента и много други. Д-р Цветан Ценков сподели: „Някои наши съграждани смятат, че е много лесно всичко да се промени, аз твърдя след година и осем месеца, че е трудно, особено когато има толкова много съпротива. Учуден съм като кмет от всичките тези нападки – като почнете от ледената пързалка и минете през най-различни други проблеми, които са съпътствани с едни безсмислени сигнали до КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество), до специализираната прокуратура, които не са довели до нещо, защото твърдя, че Община Видин винаги е била изрядна и се е опитвала да спазва закона“.

Кметът допълни, че за да работи Общината, на нея й трябва спокойствие и стабилност. „Успяхме заради последното ПМС на редовното правителство на Борисов, около 3 милиона имаме, да направим търговете, обществените поръчки и започнахме асфалтиране; знаете, за пръв път Видинска община даде на всяко населено място финансови ресурси; проектираме в момента четирите входа на града от магистралата (ако трябва за магистралата аз ще стана инициатор и ще вдигнем цялата налична техника и ще блокираме всичко, ако някой си позволи да мисли, че коридор №4 отново ще мине в чекмеджето и в задния двор). За мен е важно подходите от Новоселци, Иново, Капитановци и Видин да бъдат направени изключително хубави, четирилентови, осветени. Окосихме и почистихме квартал по квартал; подготвяме за септември цялостната визия за промяната на LED осветлението и видеонаблюдението, за да можем догодина и този поет към нашите съграждани ангажимент да го изпълним; други ангажименти са санирането на 13-те жилищни блока; всички капиталови ремонтни дейности, които ще се направят; реновирането на сградата на Общината по проект за енергийна ефективност; подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични; в сериозни преговори сме за развитието на индустриалните зони“ – посочи д-р Ценков.

Важно е също възстановяването и съхранението на културно-историческите ценности на нашия град, подчерта още видинският кмет. Той съобщи, че в момента два екипа археолози изработват проект за реставрация и консервация на крепостна система „Калето“. Чака се от септември да започнат и разкопките на античната крепост „Бонония“, за което са отпуснати средства. Въпреки трудностите в КОВИД ситуацията остава фокусът върху изработването на единен туристически продукт и идеята е през Общинския културен институт той да стане доста атрактивен. „В тази връзка ще кажа, че успяхме да подготвим проектната документация за трите минерални извора на територията на Общината – Алботин, Сланотрън и Видин. Изпратено е писмо от областния управител и до Министерството на околната среда и водите за отпускане на средства за сондажите. Намерението е също да концесионираме тези извори и да търсим концесионер, който да изгради цялостните сондажи“. Кметът коментира още, че по отношение на културния календар всеки месец се организират много фестивали и Видин наистина може да се превърне в перлата на Дунав и няма как да не се гордеем с този прекрасен град, който има забележителна история.

Във връзка с провеждането на традиционния Видински панаир д-р Цветан Ценков каза, че е предвиден в календара на Общината – от 20 до 28 август. Идеята е той да възстанови част от своята история и се превърне, под егидата на търговско-промишлените палати на България, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Турция и Гърция във втория наистина международен панаир у нас, след Пловдив. Единственото притеснение е да не се усложни ситуацията във връзка с коронавируса. По този повод кметът призова всички наши съграждани, които не са се имунизирали, да го направят, защото това е въпрос на личен морал и отговорност към цялото общество.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес