Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва изработването на проект на ОУП на община Бяла

22 август 2016, 15:27 часа • 607 прочитания

Започна изработването на проект на Общ устройствен план (ОУП) на Община Бяла и Екологична оценка към него.

С нея се одобрява Заданието за проектиране на ОУП на община Бяла, който трябва да бъде разработен при спазване на всички разпоредби на екологичното законодателство.

Изработването на Общ устройствен план е разпоредено от регионалния министър Лиляна Павлова и се налага заради настъпилите през 2008 г. промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) в посока опазване на морските плажове и пясъчните дюни и ограничаване на допустимото застрояване в зона „А“ и зона „Б“, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Необходимостта от него определя също значителната степен на урбанизация, предвидена с актуализацията на териториалноустройствения план на Община Бяла, която е направена без съобразяване с екологичните разпоредби.

Новият ОУП ще отговори на необходимостта от опазване на териториите с особена териториалноустройствена защита, в съответствие с изискванията на ЗУЧК, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

В периода 1996 – 1997 г. за всички крайбрежни общини, в т. ч. и за Община Бяла, по възлагане от МРРБ са изготвени териториално устройствени планове (ТУП), обхващащи територията в административните граници на съответната община.

През 2004 г. е разработен и приет от Общинския съвет проект за актуализация на действащия ТУП на община Бяла. Актуализацията е приета без задължителните процедури по реда на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

С решение на Общинския съвет от февруари 2014 г. община Бяла дава съгласие за изработване на нов проект за ОУП и одобрява изготвеното за целта задание. Същото е съгласувано от МОСВ и Министерство на културата, съгласно изискванията на ЗУТ.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на МРРБ, предаде БГНЕС.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес