Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варна няма да обжалва решението за Пловдивския панаир - загубила е огромна сума

25 юли 2024, 12:40 часа • 853 прочитания

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд (СГС) за Пловдивския панаир, обяви кметът Благомир Коцев.

Съдът излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест" на Георги Гергов. Причината е, че Община Варна никога не е ставала собственик на 29% от акциите на Пловдивския панаир и не би могла да се разпорежда с тях, посочва СГС.

Още: Варна никога не е била собственик на акции от Пловдивския панаир, обяви съдът

Акциите не отиват в дружеството на Гергов

Коцев тълкува решението така: общината държеше 29% от дружеството „Международен панаир Пловдив“, част от „Пълдин туринвест“ - сега акциите се връщат в общината, а не остават в частното дружество на Георги Гергов.

"Акциите засега остават в Община Варна и въпреки че „губим делото“, под моето ръководство администрацията няма да обжалва решението на съда.

Още: ПП-ДБ се похвали с успех за Пловдивския панаир (ВИДЕО)

Снимка: Actualno.com

Нещо повече: според съда през 2021 г. Общинският съвет е прехвърлил акциите при „тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)“. Решението на предното ръководство на общината, освен незаконосъобразно, е неизгодно и коства на варненци 800 000 лева за разноски и държавни такси по делото. Пари, които ще платим всички ние. Ако обжалваме и „изгубим“ отново, което е твърде вероятно, ще загубим още повече", обясни градоначалникът на морската столица в публикация във Facebook.

Решението на кмета на Варна да не обжалва съдебното решение, не означава, че делото ще приключи - жалба може да бъде подадена и от "Пълдин Туринвест".

"Толкова за Портних и неговото наследство. Единствено се чудя как така общината губи дело заради решение на Общинския съвет, но прокуратурата спира разследването срещу Портних по същия казус", добави той във връзка с бившия кмет Иван Портних от ГЕРБ.

Още: Прокуратурата тихомълком прекрати делото за схемата на Портних с Пловдивския панаир

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес