Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ допусна ескалация срещу ГЕРБ във Варна, но не и разпад на "сглобката"

29 октомври 2023, 21:36 часа
Реклама

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че след изборите във Варна не е на дневен ред коалиция с ГЕРБ в общинския съвет. Той заяви, че на балотажа ще се направи всичко възможно да се отстрани модела на Иван Портних, но и че това няма да попречи на "сглобката" в национален мащаб.

Кандидатът за кмет на ПП-ДБ във Варна - Благомир Коцев - поиска промяна на модела на ГЕРБ в морската столица. Той отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Иван Портних, като според данни на "Галъп" двамата имат по 26,9% подкрепа.

Още: Екзитпол: "Възраждане" пада с 8% във Варна, но се брои на първо място

Още: Кандидатът на ПП-ДБ във Варна: Варненци показаха, че не искат повече модела на ГЕРБ

Флашките и кода

Попитан от БНТ дали от ПП-ДБ са направили всичко възможно да изяснят случая със зам.-министър Михаил Стойнов, обвинен от ГЕРБ, ДПС и опозицията, че е манипулирал машините, заради което отпадна и машинното гласуване, Лорер отвърна: "Не мисля, че това е същинският въпрос, предстои да го изясни Министерски съвет".

"Много по-важният въпрос е защо доклад на ДАНС, който изглежда, че е написан, меко казано, непрофесионално, предизвика такова решение в ЦИК. Истинското разследване е това, което предстои – какво е предизвикало ДАНС да направи такъв доклад. Всеки, който прочете изтеклия доклад, може да заключи, че сериозна опасност за машините не е имало", смята той.

"Няколко пъти обясниха (от Министерство на електронното управление - бел. ред.) доста детайлно, че част от процедурата по изграждане на код включва правене на снимки", допълни Лорер.

Снимка: БГНЕС

Още: Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Кабинетът ще продължи, той няма алтернатива

"За Варна въпросът е за промяна на модела на кмет Портних – всички във Варна му се наситихме. Не мисля, че ще коства много усилия да убедим останалите партии и избиратели, че моделът „Портних“ вече е недопустим", добави той.

Според него дори кампанията във Варна за балотажа срещу ГЕРБ да се изостри, правителството ще продължи да управлява след отшумяване на местния вот. Причината - според Лорер то няма алтернатива, нито в лицето на "Възраждане", нито в лицето на служебна власт, назначена от президента Румен Радев.

"Това правителство ще продължи – няма алтернатива. Ще продължи да изпълнява приоритетите си - правна реформа, влизане в Шенген и влизане в еврозоната", завърши Даниел Лорер.

Още: Новоизбраният кмет на Враца Калин Каменов: Това е победа за врачани

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес