Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха второ огнище на антракс във Варненско

07 август 2015, 16:33 часа • 4987 прочитания

Кризисният щаб към областния управител на Варненска област взе решение в село Бозвелийско в община Провадия да бъде обявено второ огнище на антракс.

"Нищо не беше спестено. Всички бяха надеждно уведомени, кметът на населеното място, самите хора от населеното място. Версията, която е най-логична е, че това животно се е заразило вследствие на изхвърлени кости на сметището на село Бозвелийско. Поради тази причина обявихме селото като второ огнище", каза областният управител на Варненска област Стоян Пасев пред БНР.

Той поясни, че е решено да се питат министерствата на здравеопазването и на земеделието с цел превенция - необходимо ли е и какви мерки са необходими да се вземат за по-мащабно ваксиниране, да се ограничи района, ако въобще има дори и минимална заплаха от такова заразяване.Затова с цел превенция междуведомствена комисия взе решение да искаме по-мащабно обеззаразяване на района, посочи областният.

Обезпокоителното е, че село Бозвелийско, където е умряла овца още на 24 юли, е твърде далеч от първоначалното огнище село Млада гвардия, община Ветрино, каза още Пасев.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес