Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катастрофа: Руски кораб с втечнен газ с щети след сблъсък при Шабла

08 ноември 2023, 12:41 часа • 7257 прочитания
Реклама

Плаващият под флага на Руската федерация кораб "Славянин" се е сблъскал с друг плавателен съд на 46,6 nm източно от с. Тюленово, община Шабла.

Инцидентът става изглежда с плаващия под флага на Палау (малка държава в Тихия океан, предпочитана от корабособственици заради ниските данъци и такси - бел. ред.) кораб за генерални товари "Ню райф". Вторият съд е плавал от украинското пристанище Измаил с направление Босфора

"Ню райф" в момента се намира източно от Арапя и продължава прехода си. Не може да се потвърди официално, че това е плавателният съд, участвал в сблъсъка, допълват от Maritime.bg.

Още: Четирима ранени при експлозия на кораб в Турция

Няма пострадали моряци и не се е допуснало замърсяване.

"Славянин" плава под флага на Руската федерация. Той превозва газ в жп цистерни от Русия за България, като след престоя си във Варна е потеглил за Кавказ, предаде БНТ.

Българският кормчия е слязъл от "Славянин" в 17:50 вчера. Инцидентът е станал между 2 и 3 часа след полунощ.

Най-вероятната верисия - корабът, който го е блъснал - "Ню райф", е избягал от мястото на инцидента и в момента плава към Босфора, където вече го чакат турските власти.

След сблъсъка "Славянин" е получил пробойна, наводнени са три баластни танка, но машинното не е пострадало. Макар и с лек крен той се връща във Варна на собствен ход.

Още: Товарни кораби се сблъскаха в Северно море, няколко души са в неизвестност

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес