Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Портних атакува с документ кмета на Варна заради сечта на емблематични дървета

08 август 2024, 16:15 часа • 1073 прочитания

Бившият кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ отправи обвинения към настоящата общинска администрация заради изсичане на емблематичните атласки кедри в Аспарухово. Според него градоначалникът Благомир Коцев (ПП-ДБ) собственоръчно е разписал заповедта за изсичане на дърветата, като Портних прилага и документ.

Той е с дата 8 януари 2024 г. и е подписан от кмета Коцев. Със заповедта се нарежда премахването на 7 броя иглолистни дървета и 1 брой широколистно дърво, като това трябва да се изпълни от специализирана фирма за резитби, за сметка на фирмата „Мак Нейчев“ ООД. Своевременно трябва да се изнесе дървесният и растителен отпадък и да се почисти околното пространство. Според заповедта (вижте я тук и тук) премахнатите дървета трябва да се компенсират чрез засаждане на 35 броя иглолистни дървета, пак от вида атласки кедър, което е съгласувано с район „Аспарухово“. Документът е със срок на давност две години от датата на издаване.

Докъде е стигнала процедурата? От Actualno.com се свързахме с Община Варна – отговориха ни, че ще излязат с публична позиция днес, 8 август, която очакваме.

От общината твърдят, че са спрели изсичането

Преди ден Община Варна е спряла отсичането на кедрите. „Спряхме ги в момента, но не можем да дадем никаква гаранция. Но инвеститорът няма да отреже дърветата, без на ни уведомят. Нито Община Варна, нито администрацията в район „Аспарухово“ е била уведомена за намеренията за отсичането тази сутрин“, посочи зам.-кметът Илия Коев след сигнал на "Радио Варна". Пет от седемте кедъра обаче били отсечени, според местните медии.

Снимка: Иван Портних, Facebook

Коев добави, че следва сезиране на прокуратурата от страна на Община Варна, както и инспекция на целия Подробен организационен проект, свързан с градеж на кооперация. "Ще прегледаме главно документите изначално, с цел да забележим дали има, или няма нередности. Съдът обаче е разрешил тези дървета да бъдат отрязани. Но към този момент стопираме това", добави Илия Коев.

Протест на варненци

Според снимки, публикувани от Портних, сечта вече е факт. Междувременно „БНР Варна“ съобщи, че жители на Аспарухово призовават варненци на протест в понеделник, 12 август, пред сградата на Общината. Повод за демонстрацията е именно изсичането на кедрови дървета в квартала – заради строеж на кооперация.

"Да изискаме мораториум на всяко останало дърво! Стоп на изсичането и приватизирането на горите, стоп на застрояването на всяка зелена територия", зоват организаторите на протеста в социалната мрежа Facebook.

Какво твърди Портних?

Според бившия кмет през април Коцев е издал и разрешение за строеж - "въпреки видните отклонения в проекта по отношение на озеленяването, близостта до дерето и т.н.". Не са приложени доказателства. Новият кмет "няма направен нито един проект", твърди Портних.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес