Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди нарушения са установени от Инспекцията по труда във Варна

25 октомври 2017, 07:21 часа • 635 прочитания

Повече от 3 000 нарушения са установени по време на проверки на Инспекцията по труда във Варна през летния сезон. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Дирекция „Инспекция по труда“ – Варна.

През периода 15 май – 15 септември контролната дейност на институцията е била насочена към проверки на обекти със сезонен характер. Извършени са 651 броя проверки в сезонни обекти, най-вече в отрасъл „Ресторантьорство“, „Хотелиерство“ и „Търговия на дребно“. Общият брой на констатираните нарушения при тези проверки е 3 352, допълниха от инспекцията. Нарушенията, които са свързани със здравето и безопасността при работа, са 1 465, а по трудовите правоотношения са 1 860. Най-голям брой нарушения са констатирани в обектите от икономическа дейност „Ресторантьорство“ – 1 986.

В икономическа дейност „Търговия“ са установени 540 нарушения, в хотелиерството – 338 нарушения. 116 лица са установени да работят без сключен писмен трудов договор или без да им е предоставено уведомление за регистрацията на такъв в НАП. На работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност. При извършените проверки са установени 10 лица до 18-годишна възраст, които работят без разрешение от Инспекцията по труда. Работата на непълнолетни без разрешение от Инспекцията се квалифицира като престъпление, поради което за всеки от тези случаи е сигнализирана Районна прокуратура, уточниха от институцията.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес