Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биляна Якова: Твърденията на varnatraffic.com създават излишни спекулации и настройват срещу Община Варна

02 март 2016, 15:59 часа • 19967 прочитания

Зачестилите изявления от страна на екипа на varnatraffic.com, търсещи обществено внимание и създаване на излишни спекулации по темата „Транспортен проект на Варна“, са с цел да настроят потребителската аудитория срещу Община Варна и екипа работещ по проекта. Това се казва в отговора на инж. Биляна Якова, ръководител на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“, относно поставения въпрос от частна варненска компания дали сключения договор от община Варна за 6,2 млн. лв. за По проект Интегриран Градски Транспорт (ИГТ) не представлява злоупотреба с публични средства.

Фирмата "Мапсофт" със сайта си varnatraffic.com пита кмета на Варна Иван Портних къде са информационният сайт за пътници, мобилното приложение и системата за оповестяване и управление на движението на автобусите в реално време, предвидени по проекта, които е трябвало да са на линия на 29 декември миналата година. Или подобни сайт и приложение съществуват или става дума за злоупотреба с публични средства, питат от varnatraffic.

Инж. Якова обяснява, че проектът е възложен на ДЗЗД „Обединение модерен транспорт“ и предвижда реализирането на 10 компонента, съответстващи на целите за създаване на система за устойчив градски транспорт. Новоизградените системи са комплексни и взаимосвързани по между си, били са тествани, а пускането им ще бъде факт след като бъдат фискализирани 539–те устройства, се обяснява в отговора на Якова относно публикацията във в. "Сега", която Actualno.com цитира.

Actualno.com публикува правото на отговор на инж. Биляна Якова:

ПРАВО НА ОТГОВОР

от

инж. Биляна Якова- ръководител на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“

Уважаема г-жо главен редактор,

По повод статията „Община Варна бе заподозряна в злоупотреба с европари“, с автор Николай Иванов, бих искала да публикувате правото ми на отговор като засегната страна в публикацията.

Категорично заявяваме, че като ръководител на проекта не съм била потърсена за информация като отговор на твърденията на „МАП Софт ООД“, затова смятам, че еднозначното представяне на темата не е професионално.

Държа да уточня, че частната компания „Мапсофт" и сайтът й varnatraffic.com категорично нямат отношение към реализирането и изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“. Съмненията за „злоупотреба с част от средствата“ са безпочвени и напълно спекулативни. Община Варна никога не е имала спор с „Мапсофт", тъй като изградената им система няма нищо общо с новоизградената система за информация на пътниците в реално време“ от ДЗЗД „Обединение модерен транспорт“ – изпълнител на Компонент 3 от проекта.

Зачестилите изявления от страна на екипа на varnatraffic.com, търсещи обществено внимание и създаване на излишни спекулации по темата „Транспортен проект на Варна“, са с цел да настроят потребителската аудитория срещу Община Варна и екипа работещ по проекта.

Проектът за интегриран градски транспорт на Варна включва реализирането на 10 компонента, съответстващи на основните стратегически цели на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 за създаване на система за устойчив градски транспорт. При проведени открити процедури по Закона за обществените поръчки за компонентите, включително 2, 3 и 4, фирма „МАП Софт ООД“ не е била сред кандидатите.

След проведената процедура за тези дейности бе избран изпълнител- ДЗЗД „Обединение модерен транспорт“. 

За Компонент 3 - „Системата за информация на пътниците в реално време“, изпълнителят предложи изграждане и внедряване на GPS приемници на борда на автобусите, свързани със специализирано бордово устройство, което предава данни в реално време за местонахождението на автобусите на МГОТ на специализиран софтуер. Той от своя страна обработва данните, комуникира и обменя такива с информационните табла по спирки, автобуси, устройства за автобусни шофьори, както и за служителите, отговорни за управлението на трафика. Изградена е комуникация и обмен на данни със системата за осигуряване на предимство на автобусите на МГОТ на кръстовищата по високоскоростния коридор. Осъществена е връзка и комуникация със автоматизираната билетна система, с оглед възможността за зоново тарифиране на билети и карти на пътници.

В никакъв случай не би могло да се прави сравнение между използваното технологично решение, използвано от „МАП Софт" ООД, което не е издържано дори спрямо стандартни минимални норми за качество, тъй като използваните устройства за проследяване на превозните средства са мобилни телефони! 

Системата за информация на пътниците в реално време е изградена на високо ниво от ДЗЗД „Обединение Модерен Транспорт“ -специализираният софтуер и хардуер е монтиран по автобусите, автобусните спирки и обособения Контролен център на Общинско предприятие ТАСРУД.

Всички системи са тествани, пускането им ще бъде факт след като бъдат фискализирани 539–те устройства, съгласно изискванията на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства“.

Новоизградените системи са комплексни и взаимосвързани по между си. Системата за информация на пътниците в реално време ще предоставя данни за движението на автобусите на обособените информационни табла по спирки, автобуси и интернет страницата на интегриран градски транспорт на Варна. Също така ще се поддържа мобилно и уеб приложение за информация на пътниците. Мобилното приложение ще бъде достъпно за всички разпространени мобилни платформи, с безплатен достъп. Чрез интернет портала всеки потребител може да си създаде акаунт, в който не само да следи информацията за разписанието на автобусите, но и да активира или деактивира своята транспортна карта, да преглежда и добавя сума към баланса на сметката си и т.н. В заключение държа да отбележа, че най-големият проект на Варна осигурява модерен и интегриран градски транспорт, от който се възползват всички жители и гости на града.

Инж. Биляна Якова – ръководител на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес