Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо получаваме сърцебиене вечер - ето каква грешка правим

01 февруари 2024, 19:00 часа
Реклама

В сърцето ни има група специални клетки, които произвеждат електрически импулси и карат предсърдията и вентрикулите да се свиват в определен ритъм и последователност.

Благодарение на специални клетки и собствена електропроводима система, сърцето работи в определен ритъм и последователност.

Обикновено в покой човек не усеща работата на сърцето си. Точно както той не усеща, например, движението на храната през червата или малко количество урина в пикочния мехур. Но поради редица причини човек започва да „чува“ сърцето, което понякога причинява сериозни неудобства. Особено в позата на лявата страна при заспиване, когато сърцето е възможно най-близо до гърдите.

10 техники, с които ще спрете сърцебиенето за по-малко от минута

За разлика от тахикардията (учестен пулс), която може да бъде потвърдена инструментално, сърцебиенето е субективен симптом, който може да бъде отчетен само от самия пациент. Сърцебиене може да се появи при чести, нормални и редки пулсации. Често пациентите със сърцебиене настояват, че имат тахикардия, въпреки че всъщност това не винаги е така.

Защо получаваме сърцебиене вечер - ето каква грешка правим

Сърцебиенето е свързано с повишаване на тонуса на симпатиковата нервна система - отделът, който е отговорен за възбуждането на сърцето.

1.       Най-честата причина е стресът, съчетан със заседнал начин на живот. Условията на съвременния свят не ни позволяват да се предпазим от стреса, но има прост начин да ги изравним - редовно се занимавайте с физически упражнения. Скелетните мускули са голямо депо за изхвърляне на хормоните на стреса (предимно адреналин). Ако нашите скелетни мускули са „мълчащи“, има мускул, който работи 24/7 и е винаги готов да поеме адреналина – сърдечният мускул.

Ако редовно сте изложени на стрес, не забравяйте, че количеството физическа активност трябва да е подходящо. До вечерта, когато си лягате, човек трябва да изпита мускулна умора (като след добър урок по физическо възпитание в училище), тогава сърдечният ритъм няма да ви притеснява.

Трябва да знаете, че прекомерната физическа активност (особено вечер), напротив, насърчава производството на адреналин и може да има обратен ефект.

Какво причинява сърцебиенето?

2.       Консумацията на храна е важен момент. Трябва да си направите правило да не преяждате, да не лягате след хранене и да не ядете през нощта. Избягвайте висококалорични храни за вечеря.

3.       Алкохол, тютюнопушене, кафе, енергийни напитки - стимулират надбъбречните жлези и допринасят за производството на излишен адреналин, който атакува сърцето. В идеалния случай такива пациенти трябва да се откажат от лошите навици и ако това не е възможно, да ги прехвърлят от вечерни към дневни часове.

4.       Артериалната хипертония е честа причина за сърцебиене, включително преди лягане. Тук трябва да се погрижите за нормализиране на кръвното си налягане (за предпочитане с лекарства от определени групи), консултирайте се с лекар за това.

5.       Гледане на интернет канали, телевизионни предавания преди лягане, вълнуваща кореспонденция и разговори.

6.       Други заболявания: анемия, патология на щитовидната жлеза, тревожно разстройство.

7.       Прием на определени лекарства (високи дози витамин D и B), хранителни добавки.

Ако с помощта на горното не е възможно да се отървете от сърдечния ритъм, се предписват лекарства: малки дози бета-блокери, чийто механизъм на действие е да прехвърлят сърцето в икономичен режим и транквиланти .

В по-лек вариант можете да варите успокояващи билкови отвари около час преди лягане.

При упорита, обсесивна сърдечна дейност трябва да се направят следните изследвания:

·         Общ кръвен тест с ESR;

·         Хормони на щитовидната жлеза: TSH, T4 свободен;

·         Извършване на ЕКГ;

·         По лекарска препоръка - др.

В по-голямата част от случаите проблемът с неудобното сърцебиене във вечерните часове може безопасно да бъде отстранен.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес