Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да облекчите менструалните болки, намалете възпалителните храни

03 юли 2023, 18:45 часа
Реклама

Диета с високо съдържание на преработени меса, масла и други храни, стимулиращи възпалението, може да доведе до тежки менструални спазми.

Пица с пеперони, хот-дог и други храни с преработено месо могат да причинят възпаление, което може да доведе до тежки менструални спазми, сочат изследвания.

Подрастващите момичета и други жени, страдащи от силни спазми, може да искат да обърнат внимание на нещо основно в живота си, а именно храненето си.

Силната менструална болка е водещата причина за отсъствие от училище при юноши и жени в ученическа възраст. Правенето на промени в диетата им може значително да подобри качеството им на живот.

Нов закон в Испания разрешава на жените да си вземат менструален отпуск

Менструалната болка може да изтощи някои жени и момичета

Приблизително 90% от подрастващите момичета изпитват менструална болка. В някои случаи болката е толкова силна, че пречи на ежедневието.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, обикновено препоръчвани за подпомагане на спазми, не облекчават достатъчно болката, която започва в началото на менструацията и понякога продължава до четири дни.

Избягването на възпалителни храни е ключът към потискането на спазмите

Храненето наистина може да има голям ефект върху менструалните спазми. Храните с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които насърчават възпалението в тялото, изглежда са особено обезпокоителни.

Захарта, солта и кафето са други възпалителни храни, за които е установено, че влошават спазмите. Причината, поради която всички тези храни влияят на менструалните спазми, е свързана с основната биология.

Възпалителните храни увеличават освобождаването на простагландини. По-конкретно, тези простагландини свиват кръвоносните съдове в стените на матката, причинявайки спазми.

Жените и момичетата с високи нива на простагландини са склонни да имат по-тежки менструални спазми.

Някои храни са добри за предотвратяване на спазми

Някои храни имат обратен ефект, като работят за предотвратяване на спазми. Тази категория включва храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че намаляват възпалението.

Омега-3 се съдържат в морски дарове като сьомга, риба тон, аншоа и сардини. Орехите, чиата и ленените семена, заедно с техните масла и други растителни масла, също са добри източници на хранителни вещества. В допълнение, много храни на пазара, включително яйца, мляко и кисело мляко, са обогатени с омега-3.

Как да се справим с болките в корема по време на менопауза?

Тъй като менструалната болка е резултат от възпаление, важно е да имате баланс на омега-6 и омега-3 мастни киселини във вашата диета или да имате повече омега-3 мастни киселини в диетата си.

Диетите на растителна основа са противовъзпалителни диети

Яденето на растителна диета, която изключва или ограничава месото, може да намали спазмите в дългосрочен план. Всички веган, вегетариански или песко-вегетариански (растения и риба) планове за хранене имат значително намаление на телесните възпаления, въпреки че менструалните спазми.

Ако ядете по-малко възпалителни храни през месеца, вероятно ще забележите някои ползи.

Подобряването на вашата диета по тези начини също може да направи повече от подобряване на спазмите. Страхотно е, че това проучване насърчава идеята за вземане на здравословен избор в ранна възраст. Правилното хранене от най-ранна възраст е много полезно и ще подобри дълголетието и цялостното здраве, намалявайки високото кръвно налягане, диабета и холестерола, наред с други неща.

Източник: https://www.everydayhealth.com/womens-health/how-diet-impacts-menstrual-cramps/

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес