Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези плодове и зеленчуци са бомба от пестициди: Ето как да ги отстраните

20 юни 2024, 15:28 часа

Последните изследвания на организацията с нестопанска цел Environmental Working Group (EVG) показват кои плодове и зеленчуци са най-мръсни, тоест кои съдържат най-много остатъци от пестициди.

Реклама

За да направи този списък, EVG анализира повече от 45 000 различни проби от плодове и зеленчуци.

Оказва се, че някои хора, поради опасения за чистотата на плодовете и зеленчуците, се отказват от яденето на плодове, което е най-лошото решение, което можете да вземете.

Вижте още: Тихи признаци на топлинен удар, които трябва да знаете

Списък на най-замърсените плодове и зеленчуци:

1. Ягоди

2. Спанак

3. Кейл и горчица

4. Праскови

5. Круши

6. Нектарини

7. Ябълки

8. Грозде

9. Чушки и люти чушки

10. Череши

11. Боровинки

12. Зелен фасул

13. Домати

Въпреки че е налице ниско ниво на остатъци от пестициди, това е достатъчно, за да има голямо въздействие. Можете да защитите здравето си, като ядете плодове и зеленчуци, дори ако измиването не отстранява напълно остатъците от пестициди.

Въпреки това, плодовете и зеленчуците трябва да се измиват добре преди консумация, за да се избегнат всякакви реакции или алергии, причинени от пестициди. Увеличава се броят на пробите с видими остатъци от пестициди при боровинките и зеления фасул, които при предишни проучвания са значително по-малко.

Вижте още: Учени: Кето диетата увеличава риска от сърдечни заболявания и рак

Как да мием правилно плодовете и зеленчуците?

Измиването и почистването намаляват, но не премахват нивата на остатъци от пестициди. Беленето на плодове и зеленчуци, когато е възможно, може да намали остатъците от пестициди по-ефективно от измиването. Но дори плодовете, които са обелени, трябва първо да се измият, защото мръсотията от кората може да се пренесе с нож върху частта, която ядете.

Изследванията показват, че четкането и триенето на пресни продукти под студена течаща вода е също толкова ефективно, колкото използването на оцетен разтвор за намаляване на бактериите. Не мийте продуктите с перилен препарат и сапун. Плодовете и зеленчуците могат да абсорбират тези продукти и да имат още по-лош ефект от пестицидите.

Кейл, спанак и други листни зеленчуци е най-добре да ги измиете, като ги накиснете, оставете ги във вода за няколко минути и ще видите, че цялата мръсотия е паднала на дъното.

Методът на измиване със сода за хляб е много полезен, защото безопасно премахва всички пестициди и пръст.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес