Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

21 май 2024, 14:28 часа

Сезонът на кърлежите започва и експертите предупреждават, че броят им може да е толкова голям, колкото никога досега.

Поредната мека зима и други благоприятни фактори вероятно ще доведат до това популацията на кърлежите през 2024 г. да бъде равна на миналогодишната или по-голяма, твърдят някои специалисти.

Още: Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

ФАКТИ ЗА КЪРЛЕЖИТЕ

Кърлежите са малки, осемкраки кръвосмучещи паразити - паякообразни, а не насекоми - които се хранят от животни, а понякога и от хора. Някои кърлежи са заразени с микроби, които могат да причинят заболяване и ги разпространяват при ухапване.

Няма общоприета оценка за броя на кърлежите през различните години, но съществува научен консенсус, че те представляват все по-често срещана опасност за здравето.

Популациите на кърлежите се развиват циклично през годината и броят им зависи от няколко фактора. Те обичат топлото и влажно време, а повече могат да бъдат забелязани след мека зима.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАЙМСКАТА БОЛЕСТ?

Не всички кърлежи са заразени с болестотворни микроорганизми - по оценка на експертите около 20-30% от кърлежите, които се появяват в Европа тази пролет и през лятото, ще са носители на бактерията, която причинява лаймска болест.

Симптомите на лаймската болест обикновено започват между три и 30 дни след ухапването и могат да включват треска, главоболие, умора и обрив, който прилича на око на бик. Ако бъдете ухапани и развиете симптоми, посетете лекар, за да се лекувате с антибиотици.

КАК ДА СЕ ПАЗИМ ОТ КЪРЛЕЖИ

Експертите казват, че най-доброто, което можете да направите, е да вземете мерки, за да избегнете ухапване от кърлеж.

Ако излизате навън, избягвайте гористите местности и местата, където тревните площи започват да преминават в гористи. Кърлежите са склонни да се покатерят по растителността на нивото на глезените с изпънати горни крайници, чакайки да се закачат за нищо неподозиращо куче или човек.

Старайте се да ходите по средата на пътеките, носете светли дрехи, обработени с перметрин, и използвайте репеленти против насекоми.

Още: Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

КАК ДА ПРОВЕРЯВАТЕ ЗА КЪРЛЕЖИ

Когато влезете вътре, проверете за кърлежи. Те могат да бъдат открити навсякъде по човешкото тяло, но често срещаните места са около кръста, зад коленете, между пръстите на ръцете и краката, по подмишниците, в пъпа и около врата или линията на косата. По-трудно е да се видят, когато са малки, затова се вглеждайте внимателно.

Ако установите ухапване от кърлеж, незабавно се консултирайте с лекар.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес