Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезна ли е редовната физическа активност за здравето?

15 август 2023, 18:33 часа
Реклама

Редовната физическа активност безспорно е полезна за цялостното здраве и благополучие. Постоянните физически упражнения оказват положително въздействие върху различни аспекти на физическото, психическото и емоционалното здраве.

На първо място, редовната физическа активност е крайъгълен камък за поддържане на здравословно телесно тегло. Упражненията спомагат за изгарянето на калории и изграждането на мускули, което може да предотврати прекомерното увеличаване на теглото и затлъстяването. То също така играе решаваща роля в управлението на усилията за намаляване на теглото, като увеличава метаболизма и разхода на енергия на организма.

Освен това заниманията с физическа активност са от съществено значение за здравето на сърдечносъдовата система. Аеробните упражнения, като джогинг, плуване и колоездене, подобряват функцията на сърцето и белите дробове, като повишават ефективността на кръвоносната система. По този начин се намалява рискът от сърдечни заболявания, понижава се кръвното налягане и се поддържат оптимални нива на холестерола.

Само пет минути физическа активност подобряват паметта на жените

Физическата активност допринася и за подобряване на психичното здраве. Упражненията стимулират отделянето на ендорфини, често наричани хормони на "доброто настроение", които могат да облекчат стреса, тревожността и депресията. То насърчава чувството за постижение, повишава самочувствието и подобрява когнитивните функции, като по този начин спомага за яснотата на ума и съсредоточаването.

Редовната физическа активност има положително въздействие и върху здравето на опорно-двигателния апарат. Упражненията с тежести, като например силовите тренировки и вдигането на тежести, повишават костната плътност и намаляват риска от остеопороза, което е особено важно с напредването на възрастта. Освен това физическата активност подобрява гъвкавостта, равновесието и координацията, като намалява вероятността от падания и наранявания.

Поддържането на постоянна физическа активност оказва положително въздействие върху имунната система. Умерената физическа активност подпомага имунния отговор, като насърчава здравословното кръвообращение и лимфната функция, подпомагайки отстраняването на токсините и патогените от организма.

Намалената физическа активност причинява 6% от смъртните случаи

Редовната физическа активност подпомага и здравословното стареене. Тя спомага за смекчаване на последиците от свързаното с възрастта намаляване на мускулната маса, силата и костната плътност. Възрастните хора, които остават физически активни, често са по-независими, намаляват риска от хронични заболявания и подобряват качеството си на живот.

Многобройните ползи от редовната физическа активност не могат да бъдат преувеличени. Физическите упражнения са основен стълб на здравословния начин на живот - от насърчаване на контрола на теглото и сърдечносъдовото здраве до подобряване на психическото благополучие и имунната функция. Независимо дали става въпрос за структурирани тренировки, спорт за развлечение или просто за активност в ежедневието, приоритизирането на физическата активност е мощна инвестиция в дългосрочното здраве. Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да започнете нов режим на упражнения, особено за лица с вече съществуващи здравословни състояния.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес