Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очила за компютър: Наистина ли подобряват зрението и облекчават преумората

09 юни 2023, 14:44 часа

Съвременните хора прекарват минимум шест часа на ден пред компютъра. Заради това очите се уморяват и ефективността намалява. Ето защо компютърните очила, които са в състояние да създадат защитен микроклимат около очите, са доста популярни. Наистина ли предпазват очите от претоварване?

Функции на компютърните очила

Производителите на очила предлагат използването на специални компютърни очила, които, както обещават:

• блокират синьо-виолетовия спектър, излъчван от монитора;

• намаляват количеството отблясъци от екрана;

• намаляват напрежението на очите при продължителна употреба на джаджи;

• създават "защитен микроклимат около очите";

• премахват сухота и зачервяване;

• предотвратяват увреждане на ретината.

Коя светлина е най-полезна за очите?

Кое от тези е вярно?

Висококачествените компютърни очила или blueblockers отрязват част от вредния синьо-виолетов спектър на светлината и омекотяват контраста на изображението. Под качествени очила имам предвид тези, които се продават в специализирани заведения - офталмологични клиники и сертифицирани магазини за оптика. Бюджетните компютърни очила с несертифицирани лещи, закупени на пазара или в подлеза, не прекъсват синьо-виолетовия спектър на светлината и не подобряват контраста на изображенията. Всъщност това са "празни" чаши от евтина пластмаса.

Очилата за компютър са с обикновени стъкла без диоптри. Следователно те не подобряват зрението, не предотвратяват увреждането на ретината и роговицата. Не коригират късогледство, далекогледство или астигматизъм. И, разбира се, не създават "защитен микроклимат" около очите.

Понякога хората погрешно свързват болката в очите с работата на компютъра. Но може да сигнализира например за развитието на глаукома и да възникне поради повишаване на вътреочното налягане. Очните кухини болят при късогледство, едновременно далекогледство и късогледство, мигрена и др. Ето защо, ако възникне някакъв дискомфорт, ви съветвам незабавно да се свържете с офталмолог, за да разберете с какво са свързани: зрително изтощение и / или зрително увреждане.

5 лесни начина да подобрите здравето на очите си

Правила за облекчаване на напрежението на очите при работа на компютър

За да избегнете зрителна умора по време на работа на компютър, съветвам:

1. Следвайте правилата 20-20-20: работете 20 минути, почивайте 20 секунди, гледайте обекти, разположени на разстояние около 6 метра. През тези 20 секунди е желателно да мигнете поне 20 пъти;

2. Следете разстоянието между очите и джаджата: работим на компютър на разстояние 50 см, по телефона - най-малко 30 см;

3. Мигане: Една минута редовно мигане подновява около една четвърт от слъзния филм. Чрез мигане предотвратявате появата на синдрома на сухото око;

4. Правете прости упражнения за очите.

5. Разходка по улицата - на улицата визуалните мускули не се пренапрягат, тъй като те се фокусират, като правило, върху предмети, разположени далеч.

Компютърните очила не предотвратяват развитието на катаракта или глаукома, не предотвратяват увреждане на ретината и други структури на окото. Но в някои случаи те могат да намалят напрежението на очите при работа с компютър или друга джаджа. Ако чувствате зрителна умора, можете да ги купите в очна клиника или в сертифицирана оптика, която продава качествени очила. И дори след време да почувствате субективно подобрение, все пак ви съветваме да посетите офталмолог. Следователно, понякога подобрението може да бъде краткотрайно, а зрителната умора е симптом на офталмологично заболяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес