Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете си тази тинктура, тя понижава кръвното и укрепва имунитета

30 октомври 2023, 17:46 часа

Тинктурата от чесън е мощен билков препарат, известен с многобройните си ползи за здравето, включително способността си да укрепва имунната система, да понижава кръвното налягане и да осигурява антиоксидантни свойства. Приготвянето на собствена тинктура от чесън е прост процес, който ви позволява да използвате пълния потенциал на тази универсална билка.

Как да си направите тинктура от чесън?

Ето ръководство стъпка по стъпка как да си направите тинктура от чесън у дома:

Съставки:

  • Пресни луковици чесън (за предпочитане органичен)
  • Високоалкохолен алкохол (например водка или бренди)
  • Стъклен буркан с плътно прилепващ капак
  • Кашкавал или фина цедка
  • Тъмни стъклени бутилки с капкомер за съхранение на тинктурата

Как да се справим със слабия имунитет?

Инструкции:

Пригответе чесъна: Започнете, като обелите и нарежете на ситно или смачкате скилидките чесън. Количеството чесън, което ще използвате, зависи от размера на буркана, но обичайното съотношение е около една част чесън към две части алкохол.

Изберете алкохола: Високоустойчивият алкохол, като водка или бренди, е най-добрият избор за приготвяне на тинктури. Той помага за ефективното извличане на активните съединения от чесъна. Изсипете избрания алкохол в стъкления буркан, като оставите достатъчно място за чесъна.

Смесете чесъна и алкохола: Добавете нарязания или счукан чесън към алкохола в стъкления буркан. Затворете плътно буркана, за да предотвратите изтичане или изпаряване.

Разклатете и съхранявайте: Разклатете силно буркана, за да се гарантира, че чесънът е добре разпределен в алкохола. Съхранявайте запечатания буркан на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина. Оставете сместа да се настойва за около 2 до 4 седмици. Разклащайте буркана леко всеки ден, за да подпомогнете процеса на екстракция.

Прецедете тинктурата: След изтичане на периода на вливане прецедете тинктурата, за да отстраните твърдите частици чесън. Използвайте фина цедка или няколко слоя тензух, за да се уверите, че тинктурата е чиста и без остатъци.

Бутилирайте тинктурата: Прехвърлете прецедената тинктура от чесън в тъмни стъклени бутилки с капкомер. Тези бутилки помагат за предпазване на тинктурата от светлина и за запазване на нейната сила.

Железен имунитет през есента - това са тайните на лекарите

Етикетирайте и съхранявайте: Не забравяйте да етикетирате бутилките с тинктура от чесън с датата и съдържанието. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място и те могат да запазят силата си в продължение на няколко години.

Дозировка: Препоръчителната доза за тинктура от чесън варира в зависимост от предназначението ѝ. Обикновено се започва с няколко капки (2-3) в чаша вода или сок. Ако е необходимо, постепенно увеличете дозата, но е важно да се консултирате с медицински специалист за конкретни препоръки.

Приготвянето на тинктура от чесън у дома ви позволява да разполагате с универсално билково средство. Не забравяйте, че въпреки че чесновата тинктура може да осигури много ползи за здравето, е важно да я използвате отговорно и да се консултирате със здравен специалист, особено ако приемате лекарства или имате някакви основни заболявания. Насладете се на многофункционалността и потенциалните укрепващи здравето ефекти на вашата домашна тинктура от чесън.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес